Delta variáns: több mint 180-an kapták el egy kirándulás miatt

A koronavírus delta variánsával fertőződhettek meg a spanyolországi érettségi kirándulásról hazatérő szlovén diákok - közölte a szlovén közegészségügyi intézet hétfőn.

Több mint háromszáz tanulóból 134-nek lett pozitív a teszteredménye, és további 51 másodlagos fertőzést fedeztek fel olyanoknál, akik a fertőzöttekkel érintkeztek - mondta Eva Grilc, a szlovén közegészségügyi intézet ( NIJZ ) járványügyi szakembere.

A Spanyolországban nyaraló szlovén diákokat a delta variáns fertőzhette meg. Fotó: Getty Images
A Spanyolországban nyaraló szlovén diákokat a delta variáns fertőzhette meg. Fotó: illusztráció, Getty Images

A hatóságok minden esetben végeztek kontaktkutatást, és karantént rendeltek el az érintettek számára. Néhány diák, akiknek kötelező otthoni elkülönítőben kellett volna lennie, folytatta nyaralását Horvátországban. A NIJZ erről értesítette a horvát hatóságokat. A megfertőződött tizenévesek döntő többsége nem volt beoltva. "Határozottan javasoljuk, hogy mindenki, aki utazni szeretne , előtte oltassa be magát" - hangsúlyozta Grilc.

A delta variáns fertőzhette meg a diákokat

Bár a minták genetikai vizsgálata még nem fejeződött be, Grilc szerint az előzetes eredmények arra utalnak, hogy a tanulók a gyorsabban terjedő delta variánssal fertőződtek meg Spanyolországban.

A szennyvízben mért koronavírus-koncentráció megbízható mutatója a járványhelyzet alakulásának - itt vannak a legfrissebb magyarországi adatok !

Hétfőre 12 új fertőzöttet szűrtek ki Szlovéniában, ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 257 ezret. Az elmúlt 24 órában két beteg halt meg, így a halálos áldozatok száma 4748-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 41-en vannak kórházban, tízen közülük intenzív osztályon.

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

Déli szomszédainknál nem túl magas az átoltottság

A valamivel több mint kétmillió lelket számláló Szlovéniában eddig csaknem 848 ezren kaptak védőoltást, közülük mintegy 740 ezren már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 40, illetve 35 százaléka.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 15 új fertőzöttet azonosítottak, így a járvány kezdete óta meghaladta a 360 ezret az új koronavírussal megfertőződöttek száma. A vírus okozta betegség (COVID-19) szövődményeiben ketten haltak meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8229-re nőtt. Kórházban 107 beteget ápolnak, közülük nyolcan vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1,5 millióan kaptak védőoltást, közülük 1,2 millióan már a második adagot is. Horvátországban a közegészségügyi hatóságok szerint csökkent az oltakozási hajlandóság, a lakosságnak mindössze 38 százaléka kapta meg valamelyik vakcina legalább első dózisát.

Ez lehet a járvány berobbanásának előjele - információért kattintson ide !

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: