Veszélyes felhasználni az esővizet?

Ha bármikor is késztetést éreztünk arra, hogy a szakadó esőben kinyújtsuk a nyelvünket és hagyjuk, hogy a szánkba essen a víz, akkor a jövőben inkább ne tegyük ezt. Az új bizonyítékok szerint ugyanis ez sokkal kockázatosabb lehet, mint korábban hitték.

Az elmúlt hetekben súlyos aszály sújtotta a bolygót, ezért már mindenki nagyon várta az esőt. Ilyenkor aztán sokakban felmerül lehetőségként az, hogy összegyűjtik az esővizet az  „ínségesebb időkre”, hogy aztán azzal öntözzenek a kertjükben, azzal itassák házi kedvenceiket, vagy akár ők maguk abból kortyolgassanak. Csakhogy ez talán mégsem olyan jó ötlet – figyelmeztetett cikkében a LiveScience.

eső, esővíz, esővíz fogyasztás, csapadék,
A CDC egyáltalán nem ajánlja, hogy megigyuk az összegyűjtött esővizet. Fotó: Getty Images

Mi lehet az esővízben?

Az esővízbe számos szennyezőanyag belekerülhet, egyebek mellett baktériumok, vírusok, paraziták, por és vegyi anyagok is. Ha az esővízgyűjtőbe a tetőről csorog a víz, akkor akár madárürülék-maradványok is lehetnek benne. Ha pedig az esőt elvezető csövek már régiek, akkor akár azbeszt, ólom vagy réz is beleoldódhat az összegyűlt vízbe.

További problémákat okozhat, ha az esővíztároló nyitott, mert akkor beleszállhatnak a rovarok is, illetve belehullhatnak az elszáradt falevelek. Mindezeket figyelembe véve az amerikai betegségmegelőzési és járványügyi központ (CDC) egyáltalán nem ajánlja, hogy megigyuk az összegyűjtött esővizet, a növények öntözésére viszont mindezek ellenére alkalmasnak találja.

Nem elég, ha felforraljuk?

Meg kell azonban említeni, hogy az összegyűjtött esővízben a fenti szennyeződések előfordulása és mennyisége nagyban függ a lakóhelyünk és a gyűjtőrendszerünk jellemzőitől. Ha ugyanis tiszta és zárt rendszerben gyűjtjük az esőt, és azt klórozással vagy forralással megfelelően sterilizálni tudjuk, akkor a szennyeződések nagy része biztonsággal eltávolítható. Így aztán megint felmerülhet bennünk – jogosan –, hogy mégiscsak van mód arra, hogy megigyuk az esővizet. Az új kutatási eredmények alapján azonban ez továbbra sem tűnik olyan jó ötletnek.

Egy augusztus elején megjelent új tanulmány megállapította, hogy ma már a Föld minden pontján annyira szennyezett az esővíz, hogy alkalmatlan az emberi fogyasztásra. A csapadékban található mérgező kémiai anyagok, vagyis a poli- és perfluor-alkil vegyületek (angol rövidítéssel PFAS) mennyisége ugyanis meghaladja az ajánlott határértékeket.

A PFAS-eket egyebek mellett teflonedények, tűzoltóhabok és víztaszító textilek gyártására használják. Az „örök vegyszerek” néven is ismert anyagok évekig megmaradnak a környezetben. Napjainkra annyira elterjedtek, hogy a tudósok szerint nincs a Földön olyan hely, ahová nem jutottak volna el. Megtalálták már Tibetben az esővízben, valamint az Antarktisz eldugott vidékein is.

Mekkora a veszély?

A PFAS-vegyületek veszélyesek lehetnek az egészségre, például rákkeltők lehetnek, illetve termékenységi problémákhoz, a gyerekek esetében pedig fejlődési rendellenességekhez vezethetnek. Megállapították továbbá, hogy káros hatással lehetnek az immunrendszerre, a bélrendszerre, a májra és a pajzsmirigyre, illetve potenciálisan csökkenthetik a vakcinák hatékonyságát gyermekeknél.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a
Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: