Az ülés az új dohányzás!

A férfiak manapság sokkal fiatalabb korukban kezdenek hátfájásra panaszkodni, mint régebben. Kiropraktőrök szerint ennek oka a sok ülésben és a mozgásszegény életmódban keresendő - írja a The Telegraph.

A mai munkavállalók többsége az idejének a nagy részét egy számítógép képernyője előtt tölti – ülve.

Egy szakértőkből álló csoport többek között azt javasolja, hogy az irodai munkát végzők legalább két órát, de leginkább négyet töltsenek állva egy munkanapon. Kattintson! A mozgásszegény életmódból adódóan pedig megnő a kettes típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések és a rák kockázata. Egy vizsgálatból az is kiderült, hogy azok az emberek, akik a legtöbb idejüket ülve töltik, 17 százalékkal halandóbbak, mint azok, akik a legkevesebbet ülnek. Most brit kiropraktőrök számoltak be arról, hogy egyre több a harmincas éveiben járó férfibetegük, akik hátfájásra panaszkodnak.

A brit kiropraktőrök szervezete, a British Chiropractic Association (BCA) 2127 brit felnőtt bevonásával készített vizsgálatot. Az eredmények szerint a férfiak 82 százaléka panaszkodik nyaki, illetve háti fájdalomra . A tavalyi 75 százalékhoz képest is jelentősnek mondható az emelkedés. Talán még ennél is ijesztőbb adat, hogy a hátfájásos panaszok kezdő életkora egyre lejjebb tolódik. A mostani felmérés tanúsága szerint a panaszok átlagosan 37 éves kor környékétől jelentkeznek.

A hosszas ülés káros a hátunkra nézve

A panaszok egy általános változást jeleznek: a mai fiatal emberek jóval kevésbé élnek aktív életet, mint a korábbi generációk tagjai. „Akik ma a hatvanas éveiket tapossák, jóval többet mozogtak harmincegynéhány évesen, mint a mai harmincasok” – mondja egy szakértő. „A mai ember élete alapvetően mozgásban szegény, naphosszat csak ülünk az irodában és a kocsiban, majd hirtelen elmegyünk egy órácskát edzeni egy héten egyszer – ha belefér... És itt kezdődnek a problémák.”

A kutatás eredményeiből az is kiderült, hogy a megkérdezettek 41 százaléka semmit nem tesz a hátfájása megszüntetése érdekében, 28 százalékuk pedig saját magán próbál segíteni, például vény nélkül kapható szerekkel. „Mind sok másra, erre is igaz: a prevenció fontosabb, mint a gyógyítás; éppen ezért nagyon fontos felkeresni egy szakembert, aki tud segíteni több napja tartó hátfájás esetén. Nem jó vény nélküli szerekkel elfedni a tüneteket, mert ez csak ideig-óráig segít.”

A BCA a következőket javasolja a nyak- és hátfájás megelőzésére:

  • Amikor nehezebb tárgyakat vagy például gyereket emelünk, mindig hajlítsuk a térdünket. Ha nem így járunk el, akkor károsodhat a hátunk. Próbáljuk ne a derekunkat, hanem valóban a térdünket hajlítani, így kevésbé terheljük a súlyt a derekunkra.
  • Ha emelünk, a súlyt igyekezzünk olyan közel tartani a testünkhöz, amennyire csak lehetséges. A súly lerakása sokszor ugyanolyan sérülésveszélyt tartogat, mint a fölemelése. Ezért igyekezzünk a súlyt egy derékmagasságú helyre helyezni, és ne a földre.
  • Amikor kikapcsolódásként tévét nézünk, figyeljünk arra, hogy szemben és egyenesen üljünk a képernyővel. Támasszuk meg a gerincünket, és ne kelljen kicsavarni a fejünket ahhoz, hogy lássuk a képernyőt.
  • Akár a munkában, akár otthon, mozgassuk meg a hátunkat és a derekunkat minden félórában. Ha sportolni akarunk, ne a legkeményebb edzéssel kezdjük, hanem fokozatosan szoktassuk hozzá magunkat.

Forrás: The Telegraph

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +15 °C

Általában erősen felhős lesz az ég, de hosszabb-rövidebb napos időszakok szinte mindenütt előfordulnak. Sok helyen, adott pontban akár többször is kialakulhat zápor, zivatar, utóbbiakat elsősorban felhőszakadás kísérheti. Szélerősödés csak zivatar környezetében lehet. Késő este 15 és 20 fok között alakul a hőmérséklet. Fronthatás továbbra sem várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra