Az egészségét kockáztatja, aki beszedi ezeket a szereket

„Gyógyhatásúnak mondott szerek” miatt nyomozást kezdeményezett a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ). A problémás gyógyszerek forgalmazása Magyarországon hivatalosan nem engedélyezett, azokat ráadásul ismert orvosok nevével visszaélve reklámozzák.

Aki az interneten hirdetett, ám Magyarországon nem bevizsgált „gyógyszereket” beszedi, az egészségét kockáztatja – hívta fel a figyelmet Pap Judit, az NVSZ főreferense. Hozzátette, mindenki legyen körültekintő a vásárlásnál, hiszen az orvosok nem reklámozhatnak gyógyszereket, még legális készítményeket sem.

idős pár interneten vásárol gyógyszert
Ismert orvosok nevével visszaélve reklámoznak hamis gyógyszereket. Fotó: Getty Images

Mindent bevetnek a sikeres átverésért

Egy külföldi cég például egy Kincses Gyulával, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökével készített álinterjút tett közzé, amelyben az orvos egy hivatalosan nem bejegyzett, vérnyomáspanaszok kezelésére szolgáló készítmény jótékony hatásairól beszélt. Ugyancsak visszaéltek Álmos Péternek, a kamara alelnökének nevével és fotójával is, amikor egy működő internetes portálhoz megtévesztően hasonló weboldalon reklámoznak egy olyan készítményt, amely a magas vérnyomást megszüntetését és az „erek megtisztítását” ígéri. A MOK továbbra is hangsúlyozza, hogy a kamara tisztségviselői semmilyen gyógyszert nem reklámoznak. Az összes ilyen hirdetés, információ hamis, valótlan.

Hasonló módon tettek közzé egy álhírt az interneten Acsády György, a Semmelweis Egyetem érsebész professzorának nevével és fényképével illusztrálva. Az ő nevével egy cukorbetegség kezelésére szolgáló, hivatalosan nem bejegyzett készítményt reklámoznak, annak ellenére, hogy cukorbetegség gyógyításával ő soha nem foglalkozott – jelezte Pap Judit.

Mindhárom esetben egy külföldi szerveren működtetett oldalon reklámozzák a készítményt, majd a megrendelőt telefonon próbálják minél nagyobb kiszerelés megrendelésére rávenni – fűzte hozzá.

Csak megbízható forrásból vásárolj!

A Semmelweis Egyetem rendszeresen tájékoztatja a lakosságot azokról az esetekről, amikor az intézmény orvosainak nevével élnek vissza a csalók. Ugyanakkor arra is mindig felhívja a figyelmet az egyetem, hogy gyógyhatású készítményeket kizárólag Magyarországon engedélyezett helyről, legális forrásból, orvosukkal való konzultáció után szerezzenek be a fogyasztók.

Már az első használat után megszűnik a betegség” – ne dőlj be a csalóknak!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

A Nyugat-Dunántúlon és északon sok napsütésre számíthatunk gomoly- és fátyolfelhőkkel, de az ország déli, délkeleti felén több lesz a felhő. Elszórt jelleggel várható zápor, zivatar, az északnyugati megyékben a legkisebb az esély csapadékra. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak záporok, zivatarok környezetében erősödhet meg a szél. A csúcshőmérséklet 23 és 29 fok között várható. Késő estére 12 és 18 fok közé hűl le a levegő. Fronthatás most szerencsére nem gyötör minket.