Áteresztik a sugárzást a sugárvédő ólomkötények

A Péterfy kórház dolgozói az Országos Atomenergia Hivatalhoz fordultak, mert az ólommellények áteresztik a sugárzást, és dózismérő sincs.

Sugárvédelmi tanfolyam után vizsgálták az eszközöket

A Péterfy kórház egy hónapja küldte el dolgozóit kötelezettségének eleget téve az időszakos sugárvédelmi tanfolyamra: a képzésen tanultakat néhány traumatológus átültette a gyakorlatba, és átvizsgálták a munkahelyüket - írja a 444.hu. A kórház dolgozói először a legfontosabb védőeszközök, az ólomkötények áteresztőképességét próbálták ki, és meglepő eredményt tapasztaltak. A több helyen berepedezettek, koszlott, foszlott kötények, amelyek rosszul is voltak tárolva, simán áteresztették a sugárzást, amikor a röntgenkészülék alá helyezték ezeket.

Áteresztik a sugárzást a Péterfy Kórház sugárvédő ólomkötényei
A kórház ólomkötényei áteresztik a sugárzást. Fotó: 123rf

A védőfelszerelések ráadásul hiányosak is: nincsen elérhető pajzsmirigyvédő, sugárvédelmi szemüveg vagy kesztyű, és sokan saját pénzen vásárolt sugárvédelmi felszereléssel mennek beteget ellátni a műtőbe. Ez azt is jelenti, hogy az operálandó beteg számára sincsen megfelelő védőeszköz, még a gyerekek esetében sem.

Orvosaink diagnosztikai gyakorlatában ma is kulcsfontosságú a szemmel látható jelek értelmezése. Ebben segítenek nekik az orvosi képalkotó eljárások. De kinek kell röntgen, kinek MRI, és kinek ultrahang? És melyiket nem ajánlják várandós anyáknak? Kattintson!

Nincs érvényes szabályzat sem

Az intézet orvosai ezután mélyebben beleásták magukat a problémába, és kiderítették azt is, hogy a Péterfy Kórház Manninger Jenő Baleseti Központnak nincsen érvényes és jóváhagyott Munkahelyi Sugárvédelmi Szabályzata jelen pillanatban, és a dokumentumok alapján a legutóbbi érvényes szabályzat lejárt 2017-ben. A hatályos jogszabály szerint pedig ha nincs meg a kötelező és érvényes Munkahelyi Sugárvédelmi Szabályzat, azok a műtétek, amelyek során sugárterhelés léphet fel - tehát amelyekhez röntgent használnak - nem jogszerűek.

A hiányzó védőfelszerelés biztosítása a munkáltató felelőssége, így a pajzsmirigyvédő, az ólomkesztyű, a védőszemüveg és a személyi doziméter is - ez utóbbi az a kis kék eszköz, melyet a röntgenorvosok, asszisztensek bal felső zsebénél gyakran megfigyelhetünk, és amely alkalmas arra, hogy megmutassa a személyt érő sugárterhelést.

Hatósági állásfoglalást kértek

A dolgozók levélben fordultak az igazgatósághoz az ügyben, ahonnan a lényegi kérdéseket elmaszatoló levelet kaptak válaszul. Az igazgatósági válaszlevél után ezért a Péterfy Kórház Manninger Jenő Baleseti Központ dolgozói hatósági állásfoglalásért az Országos Atomenergia Hivatalhoz (OAH) fordultak, mely szervezet meglehetősen szigorú nemzetközi előírások szerint dolgozik. Ez a Baleseti Központ menedzsmentje számára nem jelent jót, hiszen egy, már két éve (a sugártvédelmi szabályzat akkor járt le) törvénytelenül működő kórházat vezet, amit a szabályokat szigorúan értelmezve be kellett volna zárni, hiszen minden egyes esetben illegálisan működik, amikor röntgent használ - tehát minden nap.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)