Alattomos gyilkos szedi áldozatait

Egyre több szén-monoxid-mérgezéses esetről lehet hallani a hírekben és a mentők több ízben sajnos már későn érkeztek. Hogyan lehet védekezni a "csendes gyilkos" ellen?

Színtelen, szagtalan és nagyon veszélyes

A mentők hívószáma az ország egész területén, minden vezetékes és mobiltelefonról: 104, az egységes sürgősségi hívószám: 112.a szén-monoxid színtelen, szagtalan, a levegőnél kissé könnyebb gáz. Már egészen kicsi (mindössze egy százalékos!) koncentrációban eszméletvesztést és rövid időn belül halált okozhat. Veszélyessége abban rejlik, hogy belélegezve a tüdőn keresztül gyorsan a vérkeringésbe kerül, és mintegy kétszázszor erősebben kötődik a vörösvértest oxigént szállító részéhez, a hemoglobinhoz, mint az oxigén. Így a szén-monoxid az oxigénmolekulák helyébe lép a vörösvértestekben és a sejtek oxigénhiányos állapotát okozza. A mérgezés első tünetei a kábultság, zavartság, nyugtalanság, izgatottság, majd fejfájás, hányinger, szédülés jelentkezik. A bőr cseresz­nyepirosra színeződése is jellegzetes tünet. Ha az egy légtérben tartózkodók közül többen is észlelnek magukon ilyen tüneteket (fejfájás, szédülés, hányás, gyengeség), a szén-monoxid-mérgezés lehetőségére mindig gondolni kell! A gyors cselekvés (szellőztetés, segélyhívás) azért is fontos, mert rövid időn belül cselekvésképtelenné válhatnak a mérgezettek: izomgörcsök, eszméletlenség, ritmuszavar, majd halálos légzésbénulás állhat be.

Hibás fűtőberendezések és túl jó ablakok?

Ez a rendkívül alattomos, veszélyes gáz tökéletlen égés során képződik, amikor a hibás, rosszul beállított, nem megfelelő füstelvezetésű, légutánpótlású kazánokban, kályhákban, vízmelegítőkben, tűzhelyekben nem ég el teljesen a tüzelőanyag. Súlyos tévhit, hogy a szén-monoxid csak a régi, széntüzelésű kályhákban keletkezhet: a legmodernebb kazánok is kibocsáthatják meghibásodás esetén, függetlenül attól, hogy gáz-, olaj vagy vegyes tüzelésűek-e. Ezért nagyon fontos, hogy már a tél beállta előtt el kell végeztetni a füstelvezető csövek ellenőrzését, kitisztítását (be kell engedni az ellenőrzést végző kéményseprőket, vagy külön ki is hívni a szakembereket), hiszen igen gyakori, hogy kéményhiba okozza a füstmérgezést.

Arra még kevesebben gondolnak, hogy nemcsak a berendezés hibája vagy a füstelvezető csövek eldugulása okozhat bajt, hanem a túl tökéletesre sikerült szigetelés is! Főleg az utóbbi időkben, a lakásfelújítások, nyílászárócserék idején fordul elő többször az is, hogy a légmentesen záródó új ablakok-ajtók mellett nem volt elégséges a levegő-utánpótlása, ami tökéletlen égéshez, szén-monoxid keletkezéséhez, illetve a kéményből égéstermék vissza­áramlásához vezethet. Ott, ahol a gázkazán vagy gázüzemű vízmelegítő a lakótérben (konyhában, előtérben, fürdőszobában stb.) van, ellenőrizni kell, hogy biztosított-e az égéshez szükséges levegő-utánpótlás.

Nagy bajt okozhat a gázkészülék fölé szerelt páraelszívó is, ha nincs megfelelő szellőzés mellette. A legutóbbi haláleset egy, kémény nélkül működtethető szobai gázkályha mellett következett be: szellőzés híján elfogyott a szoba levegőjének oxigénje, és a kályha szén-monoxidját lélegezték be az ott alvók. Megvan a veszélye annak is, ha valaki a gázsütőt használja a konyhája fűtésére, de minden esetre igaz, hogy működő gázkészüléket sosem szabad magára hagyni, sosem szabad elaludni mellette. Jó tudni, hogy a gépjárművek kipufogó gáza is tartalmaz szén-monoxidot, ezért óvatosnak kell lennünk a garázsokban is: a kocsi beindítását, bemelegítését csak nyitott garázskapu mellett tanácsos végezni.

A riasztó nem luxus!

Létezik olyan otthoni és irodai használatra tervezett, elektrokémiai mérőszenzoros műszer, amely már alacsony szén-monoxid-koncentráció mellett is érzékeli a gáz jelenlétét, és hangosan riasztva figyelmeztet a mérgezés veszélyére. Ilyen készülékeket már néhány ezer forintért be lehet szerezni, mindenképpen érdemes ezzel is gondoskodni a biztonságról.

Az elsősegélynyújtó vigyázzon magára is!

A szén-monoxid olyannyira mérgező, hogy az elsősegélynyújtó is veszélyben van. Első teendő ajtót-ablakot nyitni, a sérültet a lehető leghamarabb szabad levegőre hozni. Meg kell győződni arról, átjárhatók-e a légutai. Ha lehet, a szén-monoxidot kibocsátó készüléket le kell zárni, hogy ne legyen a gáznak utánpótlása. Gázmérgezés esetén akkor is indokolt mentőt hívni, ha a beteg eszméletén van, mivel a tiszta oxigén belélegzése megakadályozhatja a gáz további romboló munkáját a vérben, meggyorsítva a szén-monoxid-hemoglobin-szint felezési idejét. Az épületet mielőbb el kell hagyni, és addig nem is szabad visszamenni, amíg fennáll a mérges gáz kritikus koncentrációjának veszélye. Addig ne használják újra a fűtőberendezést, amíg a szükséges engedélyekkel rendelkező szakember át nem vizsgálta és meg nem javította a hibákat!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció