Akcióban a vérellátó: irányított véradásra kérik a rokonokat

Az irányított véradás miatt egyre többen érzik úgy, hogy személyes ügyükké válik a bajbajutottak segítése. A barátoknak, rokonoknak "dedikáltan" leadott vért az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) annak a betegnek adja, akinek a donor szánja - feltéve, hogy a két személy vércsoportja ezt engedi.

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) a hazai egészségügyben különleges pozíciót tölt be. Kevesen tudják, hogy nemcsak a szükséges vér kórházakba, gyógyító intézményekbe való gyors és szakszerű eljuttatásában, hanem számos betegség megelőzésében is kulcsszerepet játszik az intézmény - mondta a HáziPatika.com-nak az OVSZ főigazgatója, Dr. Jákó Kinga. Az OVSZ az ország legnagyobb szűrőhálózatát is üzemelteti egyben, hiszen a levett vért - mielőtt az más ember szervezetébe bekerülne, vagy abból speciális készítményeket állítanának elő - különböző szűréseknek vetik alá.
A véradás biztonsága miatt ma az egész világon, ahol szervezett vérellátás van, kötelező jelleggel azonos ellenőrző vizsgálatokat végeznek. (Bár azért az éghajlattól függnek ezek a szűrések, hiszen Magyarországon például a malária kiszűrése nem olyan kockázati tényező, mint mondjuk bizonyos trópusi, szubtrópusi államokban. Viszont éppen ezért, akik maláriafertőzött területen jártak, egy bizonyos ideig nem adhatnak nálunk vért - ez is olvasható az OVSZ honlapján.)

A véradás ABC-je

A magyar vérellátórendszerben gyakorlatilag el lehet végezni minden fertőző betegséget kiszűrő vizsgálatot. Amennyiben új fertőzés veszélye merül föl, a modern technológiák segítségével szinte napok alatt be lehet vezetni újabb ellenőrző vizsgálatokat. A részletekért kattintson!

Évente 410 ezer esetben vesznek vért - ez ténylegesen mintegy 220-250 ezer személyt érint, hiszen van, aki többször is megfordul véradáson egy évben - és ez azt jelenti, hogy ennyi esetben végzik el a fertőzések, betegségek bizonyos csoportjára vonatkozó szűréseket - magyarázta a főigazgató. Minden véradásnál, minden egyes donor vérmintájából Hepatitisz B vírus antigén, HIV 1-2 vírus ellenanyag, Hepatitisz C vírus ellenanyag, szifiliszt okozó baktérium ellenanyag vizsgálata történik - derül ki a szervezet tájékoztatóiból.

Mindezt tehát közegészségügyi szempontból is rendkívül lényeges funkciónak tekinthetjük - hangsúlyozta Dr. Jákó Kinga. Aki véradáson vesz részt, és bármilyen problémát találnak nála, azonnal megkapja a szükséges tájékoztatást és az OVSZ segít az érintettnek a megfelelő szakorvoshoz, egészségügyi szakintézményhez való gyors eljutásban.

Már dedikáltan is adhatunk vért

Már dedikáltan is adhatunk vért


Az országban működtetett egészségügyi intézményeknek évente több mint 400-410 ezer egység vérkészítményre van szükségük, ezt az igényt tehát éppen ki tudja elégíteni a szolgálat, illetve a vele együttműködő szervezetek - tudtuk meg Dr. Jákó Kingától.

Az OVSZ 1300 dolgozójának egyik legfontosabb feladata, hogy megszervezze az ellátást az országban: népszerűsítő kampányok, hetente 300-320 kiszállásos vérvétel - fesztiválokon, rendezvényeken, bevásárlóközpontokban - a vér levétele, feldolgozása, országos "terítése", a vér útjának betegig történő nyomon követése, mind-mind ehhez tartozik.

A vér semmi mással nem pótolható, így a betegek ellátása a rendszeres véradókon múlik, akik ellenszolgáltatás nélkül, önként segítenek a betegeken. A biztonságos ellátáshoz egyre több új véradóra lenne szükség, ezért az OVSZ elindított egy új programot, az irányított véradásért.

Irányított véradásnak nevezzük, amikor a véradó ismeri a vért igénylő beteget, és kifejezetten azért ad vért, hogy neki segítsen. Ez természetesen nem lehet feltétele a beteg ellátásának, de kérik, hogy aki tud, segítsen. Az OVSZ ilyen esetekben - a szakmai szabályok figyelembe vételével - kötelezően ahhoz a beteghez juttatja el a vérkészítményt, akit a véradó megjelöl. Amennyiben bármilyen egészségügyi ok miatt ez nem lehetséges, akkor az adomány a hagyományos véradás rendszerének megfelelően kerül felhasználásra. Az egészséges, 18 és 60 év közötti hozzátartozókat, ismerősöket célozza ez a kampány, mert látható, hogy az érzelmi érintettség okán könnyebb megszólítani az embereket. Irányított véradásra az OVSZ bármely vérgyűjtési helyszínén lehet jelentkezni.

A szolgálat munkatársai a véradásokon levett vért hűtőberendezésekbe helyezik, majd Budapesten és a vidéki regionális vérellátó központokban (Győr, Pécs, Debrecen, Szeged) centrifugálással három nagyobb részre bontják. A centrifugálással három részre bontott vérkészítmények közül a leggyakrabban csak egyik készítményt kapják vérátömlesztéskor a betegek, ilyenkor a vörösvértesteket tartalmazó részt adják be a pácienseknek, ezt nevezzük vérátömlesztésnek a hétköznapokban.

Két fontos komponenst is előállítanak: a vérplazmát, illetve a trombocitákat, melyek szintén vérkészítmények, és a terápiában felhasználják. A plazma speciális gyógyszeripari feldolgozásával állítják elő például a véralvadási faktorokat, vagy a gyógyszerként használt albumint, ami egy speciális fehérje a vérben. A trombociták, vagyis a vérlemezkék rendkívül fontosak a vérzések kezelésében. A vérlemezkék ugyanis a vér alvadásában játszanak döntő szerepet.

Szervtranszplantáció szervezésével is foglalkoznak

Az OVSZ tevékenységei közé tartozik a szervtranszplantáció megszervezése, a donor - a szervet adó - és a recipiens - szervet kapó - ember egymásra találásának biztosítása is. Ehhez speciális immunológiai laboratóriumokat tartanak fenn, ahol a két ember immunológiai hasonlóságának mértékét vizsgálják, mert az az alapja annak, hogy a vendégszervet ne lökje ki a gazdaszervezet, és a transzplantált beteg teljes emberként élhessen tovább. A szervezés az Eurotransplant segítségével tudja a leginkább hasonló szervet megtalálni a betegnek, mert a sok országot magába foglaló adatbázis segítségével biztosítható a legnagyobb immunológiai hasonlóság.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +34 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt hosszabb-rövidebb időre mindenhol kisüt a nap, a megnövekvő felhőzetből elszórtan lehet zápor, zivatar.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag