Akcióban a vérellátó: irányított véradásra kérik a rokonokat

Az irányított véradás miatt egyre többen érzik úgy, hogy személyes ügyükké válik a bajbajutottak segítése. A barátoknak, rokonoknak "dedikáltan" leadott vért az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) annak a betegnek adja, akinek a donor szánja - feltéve, hogy a két személy vércsoportja ezt engedi.

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) a hazai egészségügyben különleges pozíciót tölt be. Kevesen tudják, hogy nemcsak a szükséges vér kórházakba, gyógyító intézményekbe való gyors és szakszerű eljuttatásában, hanem számos betegség megelőzésében is kulcsszerepet játszik az intézmény - mondta a HáziPatika.com-nak az OVSZ főigazgatója, Dr. Jákó Kinga. Az OVSZ az ország legnagyobb szűrőhálózatát is üzemelteti egyben, hiszen a levett vért - mielőtt az más ember szervezetébe bekerülne, vagy abból speciális készítményeket állítanának elő - különböző szűréseknek vetik alá.
A véradás biztonsága miatt ma az egész világon, ahol szervezett vérellátás van, kötelező jelleggel azonos ellenőrző vizsgálatokat végeznek. (Bár azért az éghajlattól függnek ezek a szűrések, hiszen Magyarországon például a malária kiszűrése nem olyan kockázati tényező, mint mondjuk bizonyos trópusi, szubtrópusi államokban. Viszont éppen ezért, akik maláriafertőzött területen jártak, egy bizonyos ideig nem adhatnak nálunk vért - ez is olvasható az OVSZ honlapján.)

A véradás ABC-je

A magyar vérellátórendszerben gyakorlatilag el lehet végezni minden fertőző betegséget kiszűrő vizsgálatot. Amennyiben új fertőzés veszélye merül föl, a modern technológiák segítségével szinte napok alatt be lehet vezetni újabb ellenőrző vizsgálatokat. A részletekért kattintson!

Évente 410 ezer esetben vesznek vért - ez ténylegesen mintegy 220-250 ezer személyt érint, hiszen van, aki többször is megfordul véradáson egy évben - és ez azt jelenti, hogy ennyi esetben végzik el a fertőzések, betegségek bizonyos csoportjára vonatkozó szűréseket - magyarázta a főigazgató. Minden véradásnál, minden egyes donor vérmintájából Hepatitisz B vírus antigén, HIV 1-2 vírus ellenanyag, Hepatitisz C vírus ellenanyag, szifiliszt okozó baktérium ellenanyag vizsgálata történik - derül ki a szervezet tájékoztatóiból.

Mindezt tehát közegészségügyi szempontból is rendkívül lényeges funkciónak tekinthetjük - hangsúlyozta Dr. Jákó Kinga. Aki véradáson vesz részt, és bármilyen problémát találnak nála, azonnal megkapja a szükséges tájékoztatást és az OVSZ segít az érintettnek a megfelelő szakorvoshoz, egészségügyi szakintézményhez való gyors eljutásban.

Már dedikáltan is adhatunk vért

Már dedikáltan is adhatunk vért


Az országban működtetett egészségügyi intézményeknek évente több mint 400-410 ezer egység vérkészítményre van szükségük, ezt az igényt tehát éppen ki tudja elégíteni a szolgálat, illetve a vele együttműködő szervezetek - tudtuk meg Dr. Jákó Kingától.

Az OVSZ 1300 dolgozójának egyik legfontosabb feladata, hogy megszervezze az ellátást az országban: népszerűsítő kampányok, hetente 300-320 kiszállásos vérvétel - fesztiválokon, rendezvényeken, bevásárlóközpontokban - a vér levétele, feldolgozása, országos "terítése", a vér útjának betegig történő nyomon követése, mind-mind ehhez tartozik.

A vér semmi mással nem pótolható, így a betegek ellátása a rendszeres véradókon múlik, akik ellenszolgáltatás nélkül, önként segítenek a betegeken. A biztonságos ellátáshoz egyre több új véradóra lenne szükség, ezért az OVSZ elindított egy új programot, az irányított véradásért.

Irányított véradásnak nevezzük, amikor a véradó ismeri a vért igénylő beteget, és kifejezetten azért ad vért, hogy neki segítsen. Ez természetesen nem lehet feltétele a beteg ellátásának, de kérik, hogy aki tud, segítsen. Az OVSZ ilyen esetekben - a szakmai szabályok figyelembe vételével - kötelezően ahhoz a beteghez juttatja el a vérkészítményt, akit a véradó megjelöl. Amennyiben bármilyen egészségügyi ok miatt ez nem lehetséges, akkor az adomány a hagyományos véradás rendszerének megfelelően kerül felhasználásra. Az egészséges, 18 és 60 év közötti hozzátartozókat, ismerősöket célozza ez a kampány, mert látható, hogy az érzelmi érintettség okán könnyebb megszólítani az embereket. Irányított véradásra az OVSZ bármely vérgyűjtési helyszínén lehet jelentkezni.

A szolgálat munkatársai a véradásokon levett vért hűtőberendezésekbe helyezik, majd Budapesten és a vidéki regionális vérellátó központokban (Győr, Pécs, Debrecen, Szeged) centrifugálással három nagyobb részre bontják. A centrifugálással három részre bontott vérkészítmények közül a leggyakrabban csak egyik készítményt kapják vérátömlesztéskor a betegek, ilyenkor a vörösvértesteket tartalmazó részt adják be a pácienseknek, ezt nevezzük vérátömlesztésnek a hétköznapokban.

Két fontos komponenst is előállítanak: a vérplazmát, illetve a trombocitákat, melyek szintén vérkészítmények, és a terápiában felhasználják. A plazma speciális gyógyszeripari feldolgozásával állítják elő például a véralvadási faktorokat, vagy a gyógyszerként használt albumint, ami egy speciális fehérje a vérben. A trombociták, vagyis a vérlemezkék rendkívül fontosak a vérzések kezelésében. A vérlemezkék ugyanis a vér alvadásában játszanak döntő szerepet.

Szervtranszplantáció szervezésével is foglalkoznak

Az OVSZ tevékenységei közé tartozik a szervtranszplantáció megszervezése, a donor - a szervet adó - és a recipiens - szervet kapó - ember egymásra találásának biztosítása is. Ehhez speciális immunológiai laboratóriumokat tartanak fenn, ahol a két ember immunológiai hasonlóságának mértékét vizsgálják, mert az az alapja annak, hogy a vendégszervet ne lökje ki a gazdaszervezet, és a transzplantált beteg teljes emberként élhessen tovább. A szervezés az Eurotransplant segítségével tudja a leginkább hasonló szervet megtalálni a betegnek, mert a sok országot magába foglaló adatbázis segítségével biztosítható a legnagyobb immunológiai hasonlóság.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
-3, +3 °C
Minimum:
-7, -2 °C

Hazánkban szombaton délelőtt általában gyengén felhős, derült lesz az ég, délen lehetnek felhősebb körzetek.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag