A véradás nem koronavírusteszt

A közösségi oldalakon elterjedt információkkal ellentétben a véradások alkalmával nem történik koronavírus-szűrés - hívta fel a figyelmet az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ).

A koronavírus, ahogy az élet minden más területére, úgy a vérellátásra is veszélyt jelent. Attól azonban nem kell tartanunk, hogy a vírus a vérátömlesztések során megfertőzheti a betegeket. Az új típusú koronavírus ugyanis cseppfertőzéssel terjed, vérrel nem adható tovább - emeli ki közleményében az OVSZ.

koronavírus OVSZ, Országos Vérellátó Szolgálat, koronavírus véradás, koronavírus teszt
koronavírus OVSZ, Országos Vérellátó Szolgálat, koronavírus véradás, koronavírus teszt

Így lesz biztonságos a véradás

Ahogy már korábban megírtuk, a véradás az általános megelőző intézkedések betartásával biztonságos, ezért a véradások lebonyolítása nem jelent fokozott kockázatot a koronavírus szempontjából. Az OVSZ szerint a bevezetett korlátozásokra azért van szükség, hogy megóvják a véradásokon részt vevő véradók, valamint a dolgozók egészségét. Fontos azonban kiemelni, hogy a véradásokon nem történik koronavírus-szűrés. "Kérjük, hogy ezzel a szándékkal senki ne jelentkezzen véradásra" - hangsúlyozza a vérellátó szolgálat.

Most is kell a vér

Koronavírus: a gyerekeket enyhébben fertőzi - olvassa el a részleteket!

A koronavírus-járvány ideje alatt is szükség van a vérkészítményekre, elsődlegesen a sürgősségi ellátáshoz - különösen a gyermekgyógyászat, a szülészet, a szívsebészet, az onkológia, a hematológia és a transzplantáció területeire. "A véradás azon tevékenységek közé tartozik, amely nem szüntethető be a jelenlegi pandémiás időszak alatt sem, ezért továbbra is számítunk az egészséges lakosság segítségére" - olvasható a közleményben.

A koronavírus elleni védekezés jegyében bevezetett óvintézkedések miatt folyamatosan módosítják, illetve lemondják a külső helyszínekre szervezett véradásokat. Ezért indulás előtt érdemes tájékozódni a friss információkról a véradó eseményekkel kapcsolatban itt vagy itt.

A maradj otthon azt jelenti, hogy maradj otthon, mit nem lehet ezen érteni? - olvassa el társportálunk, az nlc.hu véleménycikkét a témával kapcsolatban!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő