A rossz levegő ilyen panaszokat okoz

Több településen tovább romlott a levegő minősége a magas szálló por tartalom miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

A légszennyezés ennyire veszélyes - részletek itt!

A szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt egészségtelennek minősítették a levegőt Nyíregyházán és Székesfehérváron. További négy település - Debrecen, Kecskemét, Szeged és Tököl - levegőjének minőségét pedig kifogásolták a Levegőhigiénés Index alapján. Debrecenben és Nyíregyházán ráadásul a nitrogén-dioxid koncentrációja is magas volt.

levegőszennyezettség, légszennyezettség, szálló por, légzőszerv panaszok, rossz levegő
levegőszennyezettség, légszennyezettség, szálló por, légzőszerv panaszok, rossz levegő

Ilyen tüneteket okoz

A gyermekeknél, az idősebb korúaknál, valamint a légzőszervi vagy szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél légzőszervi tünetek jelentkezhetnek - például köhögés, légúti irritáció vagy nehézlégzés. Az NNK ezért azt kéri, hogy az érzékenyek közé tartozók lehetőség szerint kerüljék a szabadtéri fizikai munkát és a sportolást az egészségtelen levegőminőségű településeken. Ezen felül arra kérik a lakosságot, hogy hagyjanak fel a légszennyezést okozó tevékenységekkel, például a helytelen lakossági tüzeléssel és az avarégetéssel. A helyes fűtési módokról a Fűts okosan! kampány oldalán találhatunk hasznos információkat.

Százezrek haltak meg a rossz levegőtől

Ahogy a napokban a HáziPatika.com-on is olvashatták, mintegy 400 ezer ember idő előtti halálát okozta a légszennyezettség 2016-ban az Európai Unió tagállamaiban. "Jelenleg a légszennyezettség az első számú környezeti kockázat az emberek egészségére nézve" - derült ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) friss jelentésből.

A megfigyelőállomásokon mért adatok szerint a vizsgált évben a városokban élők túlnyomó többsége az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által káros szintűnek ítélt finomrészecske-szennyeződésnek volt kitéve.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció