A pandémia miatt zárt be egy 1200 éves kocsma

Bezárja kapuit a Ye Olde Fighting Cocks kocsma az angliai St. Albans városában. A pubról úgy tartják, időszámításunk szerint 793 óta fogad vendégeket, a koronavírus-pandémia következtében azonban mostanra ellehetetlenült a működtetése.

Ye Old Fighting Cocks

"Mielőtt beütött volna a világjárvány, az emelkedő árak és adókötelezettségek is extrém nehéz kereskedelmi helyzetet teremtettek már. Képesek voltunk azonban túlélni, és egy izgalmas ötéves tervet követtünk, reménnyel tekintve a jövőbe" - írta meg követői számára Christo Tofalli, a vendéglátóhely üzemeltetője múlt pénteken egy Facebook-bejegyzésben . "A koronavírus-pandémia azonban pusztító volt, és a már egyébként is szűk profitunk mellett nem maradt elegendő biztonsági hálónk" - tette hozzá.

A The Washington Post beszámolója szerint a Ye Olde Fighting Cocks korábban elnyerte a Guinness World Recordstól az ország legöregebb kocsmája címét, tekintettel arra, hogy már a 8. század óta megtalálható mostani helyén, épületének szerkezeti alapja pedig még a 11. században készült. Az ezredfordulón ugyanakkor inaktívvá vált a különleges rekord, mivel nem sikerült minden kétséget kizáróan igazolni, hogy a pub valóban ilyen hosszú ideje működik. Ezzel együtt a köztudatban ma is egy minden valószínűség szerint több mint 1200 éves italozóként ismert.

Az épület egyébként a birminghami székhelyű Mitchells & Butlers cég tulajdona, amely az Egyesült Királyság egyik legnagyobb vendéglátóhely-kezelője. "Megerősíthetjük, hogy sajnos a Ye Old Fighting Cocks bérlői ügyintézőket jelöltek ki a fizetésképtelenségi eljáráshoz, de biztosíthatjuk a helyi lakosságot, hogy ez még nem jelenti a pub végét. Jelenleg keressük a lehetőségeket a hely jövője szempontjából, és reméljük, hogy amilyen gyorsan csak lehet, új menedzsment alatt újranyithatjuk a pubot" - válaszolt közleményben a cég a The Washington Post megkeresésére.

Nem ez az első alkalom, hogy a Ye Old Fighting Cocks szorult helyzetbe került története során. Tofalli például 2012-ben úgy vette át a kocsma üzemeltetését, hogy az akkor már kilenc hónapja zárva volt a 2008-as gazdasági világválság utóhatásai nyomán. "Alighanem az volt a lehető legrosszabb időpont egy pub megvételére, de mindvégig azt mondogattam magamban, hogy az ország egyik legnagyszerűbb pubjává fogom tenni" - árulta el Tofalli. Utólag a történtek tükrében úgy érzi, félig üres, félig teli a pohár, hiszen végül be kell zárnia szeretett kocsmáját. "Elvesztettem az álmom. Kicsit szomorú vagyok. De ennyit talán most megengedhetek magamnak" - vallotta be.

Mintegy öt hónap elteltével regisztráltak újra COVID-19 miatti halálesetet Hongkongban , ahol a napokban már a templomok és a fodrászüzletek is bezárnak.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +7 °C
Minimum: -1 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, emellett az éjszaka kialakult köd, pára is fokozatosan megszűnik. Sokfelé várható eső, zápor, ami északnyugat felől egyre nagyobb területen - nagyjából a Pécs-Miskolc vonalig - havas esőbe, havazásba vált. Északnyugaton a friss hóréteg síkvidéken meghaladhatja az 5, a magasabban fekvő területeken akár az 5-10 centimétert is. Átmeneti időre néhol ónos eső előfordulhat, sőt helyenként zivatar is kialakulhat. Késő délutántól nyugat felől csökken a csapadékhajlam. Eleinte északnyugaton az északnyugati, délkeleten a déli szelet erős lökések kísérhetik. Napközben az északnyugatira, nyugatira forduló légmozgás többfelé erős, az Észak-Dunántúlon időnként viharos lesz, és ott a magasabban fekvő helyeken hófúvás is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északnyugatról délkelet felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket. Késő estére -3 és +8 fok közé hűl le a levegő, a keleti határvidéken lesz a melegebb. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.