A méheket így menthetjük meg

Általában véve a beporzók, így a méhek is kulcsfontosságú szerepet töltenek be a földi élet fenntartásában. Napjainkban viszont egyre aggasztóbb hírek érkeznek ezekről az élőlényekről, ezért érdemes számba venni, mit tehetünk értük.

A mezőgazdaság terméskiesése és anyagi kár nélkül is meg lehetne óvni a beporzókat. Részletek itt.

A zárvatermő növények 87,5 százaléka, azaz több mint 300 ezer különböző növényfaj igényli az állati beporzást a Földön, beleértve a gazdasági növények közel háromnegyedét is - hívja fel a figyelmet az MTA Ökológiai Kutatóközpont újonnan megjelent ismeretterjesztő kiadványa. A Beporzók a kertünkben című kötet célja, hogy közelebbről is megismertesse az olvasóval a beporzókat, feltárja a rájuk leselkedő fenyegetéseket, illetve bemutassa azokat a lépéseket, amelyeket bárki megtehet akár saját kertjében is a kockázatok csökkentése érdekében.

Több százezer növényfaj igényli az állati beporzást
Több százezer növényfaj igényli az állati beporzást. Fotó: iStock

Hogy a veszély mennyire valós, jól mutatja a kínai Szecsuan tartomány példája, ahol a mezőgazdaságban használt vegyszerek hatására eltűntek mind a házi-, mind a vadméhek. A helyiek megélhetése szempontjából kiemelten fontos alma- és körtefák beporzását ezért maguk az emberek végzik kézileg. Ehhez ecseteket használva juttatják a virágport egyik virágról a másikra. Ez persze csak egy példa a sok közül. A beporzók eltűnésének hátterében általánosságban véve a fontos fészkelő- és táplálkozóhelyek eltűnése, a virágforrások csökkenése áll.

A mérsékelt égövön a méhek a legfontosabb beporzó szervezetek a legtöbb növényfaj számára, de akár legyek, lepkék, speciálisabb esetekben darazsak, bogarak is végezhetnek beporzást. A legismertebb méhfaj, a háziméh családjainak száma 40 százalékkal emelkedett a 20. század második felében, eközben viszont a rovarbeporzást igénylő, termesztett növények mennyisége 300 százalékkal növekedett. Az arányok jól mutatják, miért nem szerencsés egyetlen rovarfajra bízni a beporzást. Különösen annak tükrében, hogy a vad beporzók helyzete sem stabil: Európában a vadméh- és lepkefajok közel egytizede fenyegetett, mintegy harmaduk egyedszáma pedig folyamatosan csökken.

Fontos tehát, hogy tudatosan lépjünk a beporzók védelméért. Mindehhez gyakorlati útmutatót kínál az MTA Ökológiai Kutatóközpont új kiadványa, amely ingyenesen letölthető az intézmény honlapjáról .

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: