A légszennyezés ennyire veszélyes

A városi légszennyezés a többi hivatásos autóvezetőhöz képest a taxisofőröket veszélyezteti leginkább - mutatta ki egy új tanulmány.

A hivatásos sofőrök átlagosan harmadával több fekete szenet szívnak be vezetés közben, mint amit egy forgalmas út mellett mérni lehet - derült ki egy friss kutatásból. A szakemberek azt is megállapították, a futárokkal, teherautósofőrökkel és mentősökkel összehasonlítva a taxisofőrök vannak kitéve a legnagyobb mértékben a fekete szénnek (BC), amely jellemzően a dízelmotorok füstjéből származik. A tanulmány szerzői szerint a sofőröknek csukott ablakkal kellene közlekedniük, hogy védekezzenek a szennyezés ellen.

taxi, autó, szén-dioxid-kibocsátás, fekete szén, légszennyezés, levegőszennyezés, légszennyezettség, hivatásos sofőr
taxi, autó, szén-dioxid-kibocsátás, fekete szén, légszennyezés, levegőszennyezés, légszennyezettség, hivatásos sofőr

Veszélyben a sofőrök

"Nagyon sokat tudunk a közlekedési légszennyezettség veszélyeiről, azonban meglepően kevés kutatást végeztünk a hivatásos járművezetők szennyezésnek való kitettségéről és annak egészségre gyakorolt hatásáról. Úgy gondoljuk, hogy körülbelül egymillióan dolgoznak ilyen munkakörben csak az Egyesült Királyságban, tehát ez egy nagyon széles kört érintő és ehhez képest alulértékelt kérdés" - fogalmaztak a kutatók.

A felmérés során 140 hivatásos járművezetőt toboroztak London belvárosából. Felkérték őket, hogy 96 órán át vigyenek magukkal egy feketeszén-szintet mérő eszközt, amit összekapcsoltak az autók GPS-ével. A műszer percenként egyszer rögzítette a mért szintet. A járművek típusát és a sofőrök munkaidejét is feljegyezték, valamint azt, hogy nyitott ablakokkal vagy szellőzőnyílással vezetnek-e.

Elektromos önjáró taxiflotta használatával a hagyományos gépkocsikéhoz képest akár 87 százalékkal csökkenthető lenne az üvegházhatású gázok kibocsátása a városokban - állítja egy friss tanulmány. Részletek itt!

Az eredmények azt mutatták, hogy a hivatásos járművezetők vezetés közben légköbméterenként átlagosan 4,1 mikrogramm fekete szénnek vannak kitéve, ami körülbelül négyszerese az otthonukban és az irodai levegőben lévő átlagos szennyezettségnek. A sofőrök fekete szénnek való kitettségében azonban rendkívül magas kiugrásokat is tapasztaltak, gyakran akár fél órán át is több mint 100 mikrogramm/köbméteres értéket mértek. Ugyanekkor a forgalmas londoni Marylebone Road mentén a szennyezés szintje átlagosan 3,1 mikrogramm/köbméter volt, London levegőjében pedig 0,9 mikrogramm/köbméter volt a fekete szén átlagos koncentrációja A mentősök átlagosan a fekete szén 2,8 mikrogramm/köbméteres koncentrációjának voltak kitéve.

Mivel a hivatásos járművezetők magasabb légszennyezettségnek vannak kitéve, mint amit a forgalmas út mellet mértek, ez arra utal, hogy a jármű belseje nem feltétlenül nyújt védelmet, mert a szennyezett levegő hosszabb ideig megrekedhet ott. Azt egyelőre nem tudják biztosan, miért a taxisok helyzete a legrosszabb, ám a szakemberek szerint valószínűleg azért, mert a város legforgalmasabb és legszennyezettebb részein működnek, ahol nincs levegőmozgás. A mentősök pedig azért lehetnek jobb helyzetben, mert elkerülhetik a torlódásokat, amikor a helyszínekre sietnek.

A kutatás azt is kimutatta, hogyha a sofőr az ablakokat bezárva tartotta munka közben, a felére csökkent a belélegzett fekete szén koncentrációja. A jármű típusa és az útvonal megválasztása szintén csökkentheti a légszennyezettségnek való kitettségét. A tervek szerint a kutatók a jövőben többi között a légszűrők hatékonyságát is megvizsgálják majd.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő