A kullancsok elleni védekezés lépései

HáziPatika

A kullancsok számos kórokozót hordozhatnak, amelyekkel akár az embert is megfertőzhetik. Mindazonáltal a nemkívánatos betegségek kialakulása egy kis odafigyeléssel megelőzhető, a vírusos agyvelőgyulladás ellen pedig védőoltást is bevethetünk.

A kullancsok vérszívó ízeltlábúak; számos állatfaj, elsősorban madarak és emlősök, kisebb arányban hüllők lehetnek gazdaszervezeteik - írja honlapján az ÁNTSZ. Európa legnagyobb részén, így Magyarországon is a közönségeskullancsa leggyakoribb fajuk. A közönséges kullancs számos kórokozót hordozhat és terjeszthet, amikkel vérszívás során az embert is megfertőzheti. E betegségek közül Magyarországon elsősorban a Lyme-kór és a kullancs terjesztette vírusos agyvelőgyulladás fordul elő. Magyarországon két aktivitási csúcsot figyelhetünk meg: az első március végétől június elejéig tart, a második, kisebb csúcs pedig szeptemberben jelentkezik.

A legritkább, de a legsúlyosabb kullancs által terjesztettfertőzésa vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás. Részletek itt.

Parkokban, játszótereken is veszélyeztetnek

A kullancsok általában a levelek, fűszálak végén kapaszkodnak meg, alkalmas pillanatot keresve, hogy az arra járók tollazatára, bundájára, ruházatára felkapaszkodjanak. A közönséges kullancs legnagyobb számban a gazdag, sűrű aljnövényzetű erdőkben, bokros-fás területeken fordul elő, de megtalálható városi parkokban, játszótereken, kiskertekben is.

Érdemes megjegyezni, hogy csak a kullancsok egy része hordoz kórokozót, és az ilyen ízeltlábúaknak is csak egy halmaza ad aztán át fertőzést az embernek. Bár a patikákban kapható kullancsteszt képes kimutatni a vért szívott kullancs Lyme-kórokozó-pozitivitását, ez sem ad 100 százalékos bizonyosságot. Amennyiben a kullancscsípést követően betegségtüneteket (bőrtünetet, izomfájdalmat, lázat, fejfájást) tapasztalunk, forduljunk orvoshoz!

Erdei séták, túrázás után mindenképpen ellenőrizzük le magunkat!
Erdei séták, túrázás után mindenképpen ellenőrizzük magunkat!

A vérszívás és a kórokozók átvitele ellen egyénileg számos módon védekezhetünk.

Lássuk a legfontosabb lépéseket!

  1. Erdei túrák alkalmával használjunk kullancsriasztó szereket, amelyeket a bőrünkre, esetenként pedig a ruházatunkra juttathatjuk! A riasztószereket mindig a használati utasítás szerint alkalmazzuk, amelyből azt is megtudhatjuk, hogy milyen gyakran javasolt az adott készítmény ismételt felvitele!
  2. Ha a túra vagy séta során világos színű ruházatot viselünk, akkor könnyebben észrevehetjük a ránk kapaszkodó sötét színű kullancsokat.
  3. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a bőrbe fúródott, táplálkozását megkezdő kullancs mihamarabbi felfedezésének és eltávolításának fontosságát. A korai eltávolítás a kórokozók átvitelének megakadályozására is alkalmas.
  4. A kullancs eltávolításához legalkalmasabb egy vékony hegyű csipesz, amellyel a kullancsot a bőrhöz minél közelebb foghatjuk meg anélkül, hogy utótestét összenyomnánk. A megragadott kullancsot határozott mozdulattal húzzuk ki a bőrből.
  5. A kullancs terjesztette vírusos agyvelőgyulladás megelőzhető védőoltással.
  6. Mivel a megfertőzött haszonállatok teje is közvetítheti a vírust, fontos a nyers kecske- és tehéntej fogyasztás előtti forralása, amellyel a kórokozó elpusztítható.

A sebet, ha lehetőség van rá, langyos, szappanos vízzel öblítsük le. Előfordulhat, hogy a kullancs eltávolításakor a bőrben marad a sebben apró, visszahajló horgocskákkal rögzült szájszerv. Ez azonban már a kórokozóátvitel szempontjából nem jelent veszélyt, így ha nem tudtuk kiszedni, akkor is magától kilökődik majd a bőrből. Célszerű a befúródott kullancs helyét és eltávolításának idejét a naptárba feljegyezni, hogy az esetleges betegségtünetek megjelenésekor az orvost tájékoztathassuk a kullancscsípés időpontjáról.


Aki az elkövetkező időszakban hosszabb kirándulást vagy szabadtéri programot tervez, lehetőleg kerülje el a kullancsokban gazdag, sűrű aljnövényzetet, bozótost, valamint erdőkben csak a kijelölt gyalogutakon haladjon, és használjon kullancsriasztó szert. Ha a bőrünkbe befúródott kullancsot időben felfedezzük és eltávolítjuk, akkor nem kerülhetnek kórokozók a szervezetünkbe, ugyanis az állat jellemzően csak a beszúrást követő néhány óra múlva juttatja fertőzött nyálát az emberbe. Hazaérve mindenképpen tartsunk tehát kullancskeresést!

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+30, +35 °C
Minimum:
+18, +23 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt az északi tájak felett megnövekszik a gomolyfelhőzet, amelyből záporok, zivatarok kialakulása várhatól.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag