A klímaváltozás gyorsabb, mint eddig hittük

Az ENSZ-főtitkár szerint, ha nem cselekszünk időben, annak katasztrofális következményei lesznek.

"A klímaváltozás már nem hosszú távú probléma, hanem olyan globális válság, amely komolyan fenyegeti az emberiséget" - mondta António Guterres ENSZ-főtitkár madridi sajtótájékoztatóján a nemzetközi szervezet Éghajlat-változási Keretegyezményének jövő héten kezdődő 25. ülése alkalmából (röviden csak COP25). Továbbá kijelentette: a klímaváltozás gyorsabb, mint amennyire jelenleg az emberiség igyekszik megfékezni, és hamarosan elérünk ahhoz a ponthoz, ahonnan már nincs visszaút.

Gyilkos melegedés: így hat ránk a klímaváltozás A globális felmelegedést mindannyian érzékeljük, hiszen mostanában valamennyi évszakban magasabb hőmérsékleteket tapasztalunk a korábban megszokottaknál. Számos hátulütője van a folyamatnak, például durván fenyegeti az egészségünket. Kattintson a részletekért!

Mint mondta, a klímaválság hatásai nyilvánvalók: a mérések kezdete óta az elmúlt öt évben volt a legmelegebb, a tenger szintje a legmagasabb, a sarki jégtakarók példátlan sebességgel csökkennek, a szárazföldi és tengeri élővilág veszélyben van. Emellett növekvő gyakorisággal fordulnak elő szélsőséges időjárási jelenségek . "Sok évtizeden át az emberi faj háborút viselt a bolygó ellen, és a bolygó most visszatámad" - jegyezte meg. Végül hangsúlyozta: szavaival nem kétségbeesést, hanem reményt szeretne üzenni, hogy az emberiség nézzen szembe és hagyjon fel a természet pusztításával, ahogy azt a tudományos világ is sürgeti. "A katasztrofális következmények elkerüléséhez szükséges, hogy a globális felmelegedés növekedése ne haladja meg az 1,5 Celsius-fokot ebben az évszázadban" - tette hozzá.

a sarki jégtakarók példátlan sebességgel csökkennek
A sarki jégtakarók példátlan sebességgel csökkennek. Fotó: iStock

Új korszak a klímavédelemben

Az ENSZ-főtitkár szorgalmazta a cselekvés új korszakának kezdetét, a klímaválsággal szembeni ambiciózusabb globális küzdelmet. A kormányoknak erős elkötelezettséget kell tanúsítaniuk a karbonsemlegesség 2050-es elérése, valamint a károsanyag-kibocsátás drámai csökkentése mellett 2030-ra. Véleménye szerint a klímavédelemben Európának a globális tárgyalások alappillérét kell alkotnia. "Egyértelműen látjuk, hogy a világ legnagyobb károsanyag-kibocsátói nem veszik ki részüket a környezetvédelmi harcban, pedig nélkülük célunk elérhetetlen" - mondta többek között az Egyesült Államokra utalva, amely a jövő évtől felmondta részvételét a párizsi klímaegyezményben.

A spanyol fővárosban hétfőn kezdődő kéthetes klímakonferencián a világ 196 országa képviselteti magát, 50 állam- és kormányfő lesz jelen, csakúgy, mint az Európai Unió új vezetői. A szervezők összesen mintegy 25 ezer résztvevőre számítanak a COP25 eseményein. A konferencia elnöke Chile, eredetileg ugyanis a dél-amerikai ország adott volna otthont a rendezvénynek, ám egy hónappal ezelőtt a folyamatos utcai zavargások miatt visszalépett a házigazda szerepétől.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

A pára- és ködfoltok (legkésőbb délelőtti) feloszlását követően többnyire derült, napos időre van kilátás. Csapadék nem lesz. A légmozgás mérsékelt marad, csak Sopronnál fordulhatnak elő időnként élénk széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére többnyire 14 és 19 fok közé csökken a hőmérséklet. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra