A fenéknagyobbítás kevésbé ismert veszélye

Vérmérgezéssel került kórházba egy 29 éves nő Írországban több mint egy évvel azután, hogy fenéknagyobbító beavatkozáson esett át. Kezelőorvosai szerint az eset egy fontos problémára hívja fel a figyelmet.

Émelygéssel és egy tályoggal a fenekén vették fel a dublini St. James kórház sürgősségi osztályára azt a nőt, akinek történetét júliusban, az Európai Klinikai Mikrobiológiai és Infektológiai Társaság éves kongresszusán (ECCMID 2021) mutatják majd be részletesen a kezelőorvosai. A páciens hátsóján, a tályog körül egy 15 centiméteres átmérőjű területen gyulladás, bakteriálisfertőzésokozta cellulitisz is kialakult, illetve a gyulladás fennállását a vérmintából végzett laborvizsgálatok is igazolták. A panaszok előzményeként, 14 hónappal korábban a nőnél töltőanyaggal végzett fenéknagyobbítást végeztek el - olvasható a kongresszus szervezői által kiadott közleményben.

A töltőanyaggal végzett fenéknagyobbításnak is lehetnek nemkívánatos szövődményei
A töltőanyaggal végzett fenéknagyobbításnak is lehetnek nemkívánatos szövődményei. Fotó: Getty Images

Nemkívánatos szövődmények

Fenékfeltöltésre a test egyéb részeiről vett saját zsírt is használnak, ugyanakkor ez a beavatkozás sem veszélymentes. Részletek itt.

Az esztétikai beavatkozás alapja, hogy a bőr alatti kötőszövet és az izmok közé valamilyen töltőanyagot fecskendeznek be. A töltőanyag pontos összetétele ugyan változó a különböző márkák között, de a cél minden esetben a fenék megnagyobbítása, formájának átalakítása. Ráadásul ez a módszer a páciens költségeit tekintve is lényegesen olcsóbb, mint az egyéb műtéti eljárások.

Csakhogy, mint arra a mostani eset is rámutat, előfordulhatnak váratlan szövődmények. Bár a hasonló komplikációk viszonylag ritkának számítanak, mindazonáltal dr. Siobhan Quirke, a dublini kórház orvosa, a mostani esettanulmány vezető szerzője felhívta a figyelmet, hogy számszerűleg egyre több probléma adódhat a jövőben, tekintve, hogy a töltőanyagok alkalmazása az esztétikai beavatkozások egyik leggyorsabban növekvő területét jelenti napjainkban. "Ez egy olyan kockázat, amellyel mind az esztétikai beavatkozások pácienseinek, mind az egészségügyi szakembereknek tisztában kell lenniük" - hangsúlyozta dr. Quirke.

Gyorsan segítettek az antibiotikumok

Miután felvették a kórházba, antibiotikumokkal kezdték kezelni a nőt, majd másnap leszívták a folyadékot a tályogból a fenekén. A véréből végzett baktériumtenyésztés kimutatta, hogy két baktérium, így staphylococcus lugdunensis és pseudomonas orzihabitans okozta fertőzés váltotta ki a panaszait. Utóbbi egyébként kifejezetten ritkán okoz fertőzést a bőrben és a lágy szövetekben embereknél. A képalkotó vizsgálatokból arra is fény derült, hogy a gyulladás egészen a bőr legalsó rétegéig kiterjedt mindkét farpofán. A szövetekben ráadásul légbuborékok is képződtek, ami veszélyes, gázképző organizmusok okozta fertőzés gyanúját vetette fel.

Öt nap elteltével a tályogot ismét leszívták, illetve fél liter elhalt szövetet és töltőanyagot távolítottak el a beteg szervezetéből. Ezután az intravénás antibiotikumkezelés hatására a vérmérgezés gyorsan megszűnt, és 18 nap kórházi tartózkodás után a nő végre hazamehetett, bár az antibiotikumterápiát még hat hétig folytatnia kellett otthon is. Azóta jobban van, a sebe pedig teljesen meggyógyult.

A kezelőorvosok sem tudják pontosan, mi áll a jelentős késedelem hátterében, azaz miért telt el több mint egy év a fenéknagyobbító beavatkozás és a súlyos fertőzés között. A lehetséges magyarázatok között szerepel, hogy ebben az esetben egy viszonylag szokatlan baktérium okozta a fertőzést, amely vélhetően a töltőanyag befecskendezéséhez használt eszközről jutott a szervezetbe. "A pseudomonas oryzihabitans ritkán okoz emberi fertőzést, de az elmúlt években egyre több esetben hozták kapcsolatba kórházi és opportunista fertőzésekkel. Szerencsére a kezelés nem volt bonyolult, mert a fertőzés nem volt igazán ellenálló az elsődlegesen alkalmazott antibiotikumokkal szemben. Ettől függetlenül az eset egy újabb emlékeztető arra, hogy mennyire fontos elismert és tisztességes plasztikai sebészt választani" - mutatott rá dr. Quirke.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső