A több műszakos munkarend káros hatásai

A váltott műszakban dolgozók gyengébb memóriára és a gondolkodás lelassulására számíthatnak, derült ki egy kutatásból.

Korábbi kutatások számos egészségügyi problémával hozták összefüggésbe a több műszakos munkarendet. Nemcsak a kialvatlanság, a túlzott fáradtság, hanem súlyosabb problémák, mint például a cukorbetegség és még egyes ráktípusok kockázata is megemelkedik a váltott műszakban dolgozóknál. Az ilyen munka ugyanis arra kényszeríti az embereket, hogy megváltoztassák alvási szokásaikat, ami viszont különböző egészségügyi problémákat okozhat. A szív- és érrendszeri betegségek, az elhízás, a kábítószer-használat, a fokozott alkoholfogyasztás szintén összefügg a műszakos munkával. Ugyanakkor eddig kevéssé vizsgálták ennek mentális egészségre gyakorolt hatását. Most egy több tanulmányon alapuló kutatás megállapította, hogy a váltott műszakban végzett munka számos negatív változással függ össze az agyban.

A váltott műszakban dolgozók rosszabb teljesítményt nyújtanak az alváshiány miatt. Fotó: Getty IMages
A váltott műszakban dolgozók rosszabb teljesítményt nyújtanak az alváshiány miatt. Fotó: Getty IMages

A kutatásban 18 korábbi – 2005 és 2020 között megjelent – tanulmányt elemeztek. Így összesen 18 ezer résztvevő adataival dolgozhattak a legkülönbözőbb foglalkozásokból, például egészségügyi szakemberektől, informatikusoktól, rendőröktől, tűzoltóktól származó beszámolókkal.

A kutatók azt találták, hogy a több műszakos munka jelentősen befolyásolja a munkamemóriát, a feldolgozási sebességet, az impulzuskontrollt, a lényegtelen vizuális jelzések kiszűrésének képességét és a feladatok közötti váltás képességét. Ezen kívül valamennyi tanulmány megállapította, hogy a váltott műszakban dolgozók rosszabb teljesítményt nyújtanak.

A kutatók szerint az eredmények nem meglepőek, hiszen a természetes alvásmintánkon kívüli munkavégzés olyan dolgokra kényszeríti az agyunkat, amelyekhez nincs hozzászokva. Különösen a nappali-éjszakai munkaciklusok váltakozása zavarja a kortizol és a melatonin termelését, két olyan hormonét, amelyek számos létfontosságú egészségügyi folyamattal kapcsolatban állnak.

A tudósok egyúttal felhívják a figyelmet arra, hogy a munkaadóknak intézkedéseket kellene tenniük dolgozóik védelmében, hogy csökkentsék a mentális egészségüket veszélyeztető terhelést. Például regenerálódási tervek kidolgozásával, rendszeres pszichikai ellenőrzéssel, adott esetben rövid szunyókálás engedélyezésével segíthetnék a káros hatások csökkentését.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció