Veszélyeket rejtő őszi utazások

Ősszel az utazási irodák elkényeztetik akciós ajánlataikkal a távoli országokba igyekvőket, így aki teheti útra kel. De vannak olyanok is, akik a dolgos munkanapokat "törik meg" néhány napos üzleti utazással. Mire figyeljenek az ősszel útra kelők?

Nem mindegy, hogy mit rejt az úti patika

A tapasztalt utazók rutinosan készítik össze úti csomagjaikat, és tudják, hogy nem maradhat ki belőle az úti patika sem. Az utazásban kevésbé járatosak viszont olykor-olykor bizony itthon felejtik a "gyógyszeres ládikát". Pedig ha nálunk van a "mentőfelszerelés" elkerülhető az olyan banális, de bosszantó megbetegedések, mint például a felső légúti fertőzések súlyosabbra fordulása. Ellenkező esetben viszont egy-egy ilyen probléma elronthatja az egész utazást.

Mire kell még fokozottan figyelnünk?

Számos veszély "leselkedik" az utazókra, mivel nem otthon ülnek a karosszékben, hanem közösségbe kerülnek, tömegközlekedésben vesznek részt, gondoljunk csak a vonatozásra, egy buszos körutazásra vagy akár egy repülőútra. Ilyen utazások alkalmával megsokszorozódik a felső légúti fertőzések másokra történő átvitelének lehetősége, mivel az utasok egy légtérben tartózkodnak. Ilyenkor egy fertőzött utas "könnyedén" átadhatja a vírusokat, baktériumokat óvatlan utastársainak. Ha meleg éghajlatú országokban járunk, gyakran "elcsábulunk" - hűsítő szándékkal - egy-egy ízletes fagyira, vagy egy jéghideg italra, aminek aztán kellemetlen torokgyulladás lehet a következménye. A mai modern világban, már szinte minden üzlet, étterem, és szálloda légkondicionált. Ha a nagy melegből hirtelen megyünk be a lehűtött levegőjű légkondicionált helyiségekbe, hamar elkaphat minket a nátha és a köhögés. Hasonló veszély leselkedhet ránk légkondicionált autóval vagy más közlekedési eszközzel utazva is, ha nem ügyelünk az óvatosságra.

Mi lehet a "mentőöv"?

Ezekre a megfázásokra kiváló gyógyírt jelenthet a gyulladásgátló hatással rendelkező antibiotikum aeroszol, amely a felső légutak egyes fertőzéses és gyulladásos megbetegedéseinek helyi kezelésére alkalmas.

Mivel a hatóanyag befújáskor az orrba és a garatba is el tud jutni, így az a szervezetben a tényleges fertőzés helyére kerül. A recept nélkül kapható gyógyszerrel a kezdődő légúti panaszokat jól kezelhetjük orvosunk távolléte esetén is. Ne feledjük, az aeroszol a praktikus tároló tasakjába helyezve is kis helyet foglal el a táskában, de szükség esetén nagy hasznot hajt. "Bevetése" esetén gyorsan mérsékli a kellemetlen orr- és torokpanaszokat, melyek a felső légutak fertőzéses, gyulladásos megbetegedéseit kísérik.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: