Útravalók

A nyaralást mindenki ízlése és anyagi lehetőségei szerint szervezi. Van, aki egzotikus tájakra látogat, másoknak a körutazás jelent kikapcsolódást, a Balaton szerelmesei a magyar tengerre esküsznek, sokan a vízparti nyaralást választják...

A nyaralást mindenki ízlése és anyagi lehetőségei szerint szervezi. Van, aki egzotikus tájakra látogat, másoknak a körutazás jelent kikapcsolódást, a Balaton szerelmesei a magyar tengerre esküsznek, sokan a vízparti, ha tehetik, a tengerparti nyaralást választják, de kedveltek a hegyvidéki üdülések is, és terjed az ún. falusi turizmus is azok körében, akik szabadságuk idején csendre, nyugalomra vágynak.

Ha van elég pénzünk, lakhatunk sokcsillagos luxusszállodákban, vagy dönthetünk a praktikusabbnak látszó apartmanházak mellett, de csábíthat a kempingezés kalandja is.

Bárhová is megyünk, azt szeretnénk, ha az üdülés teljes kikapcsolódást, pihenést, regenerálódást jelentene, és sok kellemes élménnyel gazdagodva térhetnének haza.

Semmi esetre sem szeretnénk megbetegedni az úton. Pedig a statisztikai vizsgálatok szerint a turisták, elsősorban a szubtrópusi vagy trópusi területekre utazók 20%-a, vagyis minden 5. ember megbetegszik. A betegséget, a bélfertőzést elsősorban azok az élelmiszerek okozzák, amelyeket nyersen fogyasztanak, ám néhány helyen a víz is közvetíti a kórokozókat. Ha a vezetékes víz nem iható, erre külön figyelmeztetnek, ilyen helyen csak palackozott vizet fogyasszunk, és csak olyan, könnyen kezelhető zöldséget, gyümölcsöt együnk, amit magunk mostunk meg, ha nem lehetünk biztosak abban, hogy a higiénés előírásokat betartották.

A betegség olyan gyakori a turisták körében, hogy külön elnevezést is kapott, "utazási betegség"-nek, "traveller's disease"-nek hívják. Az étkezés higiénés szabályainak betartásával a fertőzés elkerülhető.

Mit együnk az úton?

Attól függően állítsunk össze elemózsiás pakkot, hogy mivel utazunk és mennyi ideig vagyunk úton. Ha repülővel megyünk, egyszerűbb a helyzet és arra is van lehetőség, hogy a jegyváltásnál közöljük különleges táplálkozási igényeinket, pl. a tejallergiában szenvedő utasnak tejmentes diétát biztosítanak, a vallási előírások, illetve a vegetarianizmus követőinek étrendi elvárásait is kielégítik. Ha csecsemővel vagy kisdeddel utazunk, feltétlenül vigyünk magunkkal olyan tápszert vagy bébiételt, amit a légikisasszonynak csak meg kell melegíteni.

Az országon belül vonattal, autóbusszal néhány óra alatt elérjük a célállomást, tehát nem biztos, hogy evéssel kell agyonütni az időt. Az intercity vonatokon van étkezőkocsi. Dobozos üdítőt, gyümölcslét vihetünk magunkkal. Így lényegesen olcsóbb, s azt a fajtát választhatjuk, amelyiknek a legnagyobb a gyümölcshányada, s legkisebb a cukortartalma.

Ha nagyobb távolságra utazunk, készíthetünk szendvicset, de ne tegyünk a kenyérszeletek közé hűtés nélkül gyorsan romló élelmet. Alaposan megmosott, héjas gyümölcsöket vigyünk az útra, a lédús, bogyós gyümölcsökkel összekenhetjük magunkat. A papírszalvétát eláztathatja a szendvicsbe pakolt saláta, uborka, pakoljuk inkább alufóliába, s csak a fogyasztáskor vegyük elő a szalvétát. Sajnos a vonatok nem elég tiszták, nehéz kezet mosni. Vigyünk magunkkal frissítő kendőt az útra, azzal törölhetjük tisztára a kezünket étkezés előtt. Személyautóval utazóknak könnyebb a csomagolás, a hűtőtáskába bátrabban lehet útravalót készíteni.

Milyen ennivalót vigyünk magunkkal a nyaralásra?

Mi magyarok nagyon szeretünk enni - főleg jókat enni -, és szinte kivétel nélkül még akkor is viszünk magunkkal valami "biztonsági tartalékot", ha teljes ellátást kapunk. A legtöbb bőrönd mélyén ott lapul a téliszalámi, a gyulai kolbász. Ha pénztárcánk engedi, jobban járunk, ha mindenütt megkóstoljuk a helyi specialitásokat. Utcai árustól azonban ne vegyünk ételt, mert nem biztos, hogy higiénés szempontból is kifogástalan. Bárhol vagyunk, élvezzük a természeti szépségeket, nézzük meg a műemlékeket, a múzeumokat, de az országot ne csak a zenéjén, festészetén, hanem az ételein keresztül is próbáljuk megismerni.

Magunk is elkészíthetjük az ételt

A jól felszerelt apartmanban, vagy a kempingben magunk készíthetjük el az ételt. Ez nem jelentheti azt, hogy a nyaralás alatt is az idő nagy részét a konyhában töltjük. Nyáron minden egyszerűbb. Együnk sok zöldséget, gyümölcsöt. Főzésnél pedig használjuk az ún. "convenience": kényelmi, félkész, illetve kész termékeket, pl. krémlevesporokat, mártásokat, amelyekből rendkívül gyorsan ízletes, megfelelő tápanyag-összetételű, s a magyaros ízlésnek megfelelő fűszerezésű étel készíthető. Ezeket természetesen a friss élelmi anyagokkal, gombával, zöldséggel, esetenként hússal kell kiegészítenünk. Nyáron a nagy melegben több salátára, zöldségre és gyümölcsre, hűtött italokra vágyunk, ne készítsünk energiadús, nehéz, laktató ételeket. Az sem lenne baj, ha a télen felszedett, felesleges kilóinkból leadnánk egy keveset.

Idehaza ezek a kényelmi termékek minden nagyobb élelmiszerboltban beszerezhetők, nem érdemes cipelni. Arra azonban jó, ha gondolunk, hogy például a Balatonnál mindent drágábban kapunk, érdemes tehát néhány napra való, hűtés nélkül sem gyorsan romló élelmiszert magunkkal vinni, különösen akkor, ha kocsival utazunk.

Mit pakoljunk a táborba indulóknak?

Ha táborozni engedjük a gyereket, ne vigyen magával olyan ételt, ami megromolhat. Általában megmondják, hogy mit lehet vinni, de ha nincs semmi korlátozás, akkor is csak száraz süteményeket, az útra dobozos gyümölcslét adjunk. Nem vigyázhatunk eléggé, mert például az egyik balatoni gyermeküdülőben egy kislánynak attól lett "gyomorrontása", hogy minden este kortyolt az otthonról hozott, néhány nap múlva erjedésnek indult citromos, cukros teából. Az elhelyezésen kívül tájékozódjunk arról is, hogy milyen lesz az ellátás, és beszéljük meg a gyerekünkkel, hogy mire költse a zsebpénzét.

A falusi turizmus arra is jó alkalom, hogy hazánk különböző tájainak ételeit, ízeit megismerjük. Ne ragaszkodjunk a megszokott ételekhez, de ragaszkodjunk az étkezés megszokott higiénés szintjéhez.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció