Tévhitek a hepatitisről

Cáfoljuk meg közösen a hepatitisszel kapcsolatos tévhiteket! Reméljük, hogy tudunk segíteni abban, hogy Ön és családja biztonságosan utazhasson.

Mivel a mediterrán országok egyik leggyakoribb betegségének számít a hepatitis A és B, ezért azzal szeretnénk segíteni az utazókat, hogy az emberek között szájról-szájra terjedő tévhitekről, félreértésekről lerántjuk a leplet. Olvassák át tüzetesen a következő listánkat, ami a leggyakoribb tévhiteket illetve azok cáfolatát tartalmazza.

Hepatitis B-vel kapcsolatos tévhitek

 • "A hepatitis B csak szexuális úton terjed."
  A hepatitis B vírus, illetve az általa okozott májgyulladás vér és testváladékok (sperma, nyál) útján terjed. A fertőzés közvetítője lehet: karcolás, piercing berakatás, tetoválás készíttetése, akupunktúrás kezelés, sebészeti, fogászati beavatkozás is. Közvetíthetik eszközök, tárgyak, például borotva, fogkefe, körömvágó olló közös használata is.
 • "A hepatitis B fertőzés enyhe lefolyású betegség."
  A hepatitis B fertőzés a dohányzás után a második leggyakoribb, rákos megbetegedéssel összefüggésbe hozható tényező.
 • "A hepatitis B fertőzést könnyen lehet kezelni."
  A hepatitis B fertőzés kb. az esetek 10 százalékában krónikussá válik, amelynek kezelésére nem létezik terápia. A krónikus hepatitis B fertőzés májzsugorhoz és májrákhoz vezethet. A májrák és a májzsugor egymillió ember halálát okozza évente.
 • "A hepatitis B-vel fertőzöttek száma kicsi a világon."
  A Földön 2 milliárd ember fertőzött a hepatitis B vírussal, azaz a Föld lakosságának majdnem egyharmada.

Hepatitis A-val kapcsolatos tévhitek

 • "A hepatitis A fertőzést csak kalandtúrák, rossz higiénés körülmények között lehet elkapni."
  A hepatitis A még a többcsillagos, kiváló higiéniás körülményekkel rendelkező szállodákban is elkapható, emlékezzünk vissza az egyiptomi esetre, amikor egy ötcsillagos szállodában 350 német turista fertőződött meg hepatitis A vírussal.
 • "A kagylók és tengeri ételek fogyasztása veszélytelen."
  A Földközi-tenger kagylóinak közel 40%-a hepatitis A vírussal fertőzött, nagyjából minden ötödik fogyasztásra szánt kagyló veszélyesen fertőző.
 • "Odafigyeléssel és a higiénés szabályok betartásával biztosan elkerülhető a hepatitis A fertőzés."
  Odafigyeléssel és a higiénés rendszabályok betartásával valóban csökkenthetjük a hepatitis A vírussal történő megfertőződés veszélyét, azonban a betegség biztosan csak védőoltással előzhető meg. Mindig vannak ugyanis kontrollálatlan tényezők (például nem tudjuk felügyelni a szálloda konyhájának higiéniáját, stb.). Főként a gyermekeknél nehéz a higiéniás rendszabályok betartása, gondoljunk csak arra, hogy a gyermekek folyamatosan a szájukba veszik a kezüket, koszos tárgyakat fogdoshatnak, nyalogathatnak.
 • "A hepatitis A vírussal gyermekkorban nehéz megfertőződni."
  A gyermekek könnyen megfertőződnek a hepatitis A vírussal, sokszor úgy, hogy észre sem vesszük. Gyermekkorban ugyanis gyakran tünetmentesen zajlik a fertőzés, ugyanakkor éppen emiatt a fertőzött gyerekek könnyen továbbadhatják a vírust környezetüknek.
 • "A zöldségek és a gyümölcsök nem közvetítik a hepatitis A vírust, ha jól megtisztítjuk."
  A hepatitis A vírus szennyezett csapvízzel megmosott, vagy mosatlan gyümölcsök és zöldségek útján is terjed. Nem elegendő csapvízzel (ha nem kellően tiszta) megmosni a zöldségeket és a gyümölcsöket, hiszen attól az még okozhat megbetegedést.
 • "A fagylalt nem okozhat hepatitis A fertőzést."
  A fagylalt szintén okozhat hepatitis A fertőzést, mert szintén csapvízből készül, ami szennyezett lehet.
 • "Frissen facsart gyümölcsleveket biztonsággal fogyaszthatunk a nyaralás alatt."
  A frissen facsart gyümölcs- és zöldséglevek is okozhatnak hepatitis A vírusfertőzést.
 • "Koktélok fogyasztásával nem lehet hepatitis A vírussal megfertőződni."
  A koktélok általában jégkockákkal készülnek, melyeket csapvízből állítanak elő. Szennyezett csapvízből fagyasztott jégkockák hepatitis A megbetegedést okozhatnak.
 • "A hepatitis A vírus forralással igen könnyen elpusztítható, így a főzött, sütött ételek biztonsággal fogyaszthatóak."
  A hepatitis A vírus igen ellenálló a környezeti behatásokkal szemben. Mínusz 70 Celsius foktól egészen mínusz 20 Celsius fokig éveken át megőrzi stabilitását (ezért is fertőzhet a fagylalt), plusz 4 fokon hónapokig stabil marad, plusz 50 oC fokon egy órán át stabil, és csak 100 fokon 5 percig forralva pusztul el.
 • "A világon a hepatitis A fertőzések száma alacsony."
  A világon kb. 1,4 millió új hepatitis A fertőzéses esetet jelentenek be évente.
 • "A hepatitis A vírusfertőzés nem lehet halálos kimenetelű."
  A hepatitis A okozta halálozási arány alacsony, azonban előfordulhatnak gyorsan és súlyos formában lefolyó, halálos kimenetelű megbetegedések.
 • "A hepatitis A vírus nem elterjedt, csak kevés országban kapható el."
  A hepatitis A vírus az egyik legelterjedtebb vírusfertőzés a világon, évente kb. 1,4 millió új eset fordul elő, Nyugat-Európa, Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália és Japán kivételével mindenütt elterjedt.

Tévhitek általában a hepatitis fertőzésekről

 • "A mediterrán országokba utazva nem szükséges a hepatitis védőoltások felvétele."
  A mediterrán országok többsége (Horvátország, Görögország, Bulgária, Románia, Törökország, Tunézia, Jordánia, Marokkó) hepatitis A és B vírussal közepesen vagy erősen fertőzött. Minden utazónak ajánlott a védőoltás felvétele, aki hepatitis A és/vagy B vírussal közepesen vagy erősen fertőzött területre utazik.
 • "A hepatitis elleni védőoltások nem nyújtanak biztos védelmet, és csak rövid időre szólnak."
  A védőoltások felvételével közel száz százalékos védelmet érhetünk el. Amennyiben a teljes oltási sorozatot megkapja az utazó, akkor évtizedekre szóló védelmet szerez.
 • "Csak a hosszú távú külföldön való tartózkodás jelent veszélyt a hepatitis A és B vírussal történő megfertőződés szempontjából."
  Akár egy néhány napos nyaralás során is fogyaszthatunk olyan ételt vagy italt, mely hepatitis A vírussal fertőzött, sőt kisebb baleset is érheti az utazót, amelynek ellátása során a hepatitis B vírus a szervezetbe jutva fertőzést okozhat.
 • "A hepatitis A és B vírusfertőzést gyorsan és könnyen át lehet vészelni."
  A hepatitis A és B vírusnak is viszonylag hosszú a lappangási ideje, egyik betegségre sem létezik terápia, és, bár maguktól gyógyuló betegségek, hónapokig is elhúzódhatnak. Minden hepatitis A vírussal fertőzött embert fertőző osztályon különítenek el addig, amíg fertőzőképes, majd otthoni pihenést írnak elő, így akár hónapokig is számíthatnak a megbetegedettek a munkából való kimaradásra.
 • "Ahol a hepatitis A fertőző, ott a hepatitis B nem veszélyes."
  A hepatitis A-val és B-vel fertőzött területek nagy átfedettséget mutatnak, azaz ahol a hepatitis A előfordulása magas, ott a hepatitis B fertőzés is nagy számban előfordul. Ezért is fontos mindkét fertőzés ellen a védőoltást felvenni.
 • "Az utazók számának növekedése nem jelenti a fertőzések számának növekedését."
  Az utazók számának növekedésével egyre nagyobb lehet a hepatitis A és/vagy B vírussal történő megfertőződés esélye, ezáltal megnő a fertőzés behurcolásának veszélye is.

További hasznos információkat találhat az oltásokról, a hepatitis betegségről a www.utazaselott.hu weboldalon, amelyet az utazási irodák ajánlatainak böngészése közben szintén érdemes meglátogatni!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció