Strandszezon, fertőzések: mielőtt megmártózunk, zuhanyozzunk!

Miért fontos, hogy strandon az úszás előtt zuhanyozzunk?

Sok szülő nem ismeri a vízi fertőzések kockázatát a nyilvános uszodákban és strandokon, és kevesen ismerik fel, hogy az úszás előtti zuhanyzással jelentős mértékben meg lehet előzni ezeket a betegségeket.

A szennyezett víz lenyelése, belélegzése vagy a vele való egyéb érintkezés okozta vízi fertőzések sok száz embert érintenek évente. Az ilyen fertőzéses megbetegedések terjedésében jelentős szerepet játszanak a nyilvános uszodák és strandok, ennek ellenére kevés szülő tanítja meg gyermekét a szükséges óvintézkedések betartására - derül ki a Michigani Egyetem gyermekkórháza által végzett közvélemény-kutatásból.

A felmérés során 865 öt-tizenkét év közötti gyermekeket nevelő szülőt kérdeztek meg a témában. Arra kérdésre, hogy kinek a felelőssége a fertőzések megelőzése, a szülők 28 százaléka azt válaszolta, hogy kizárólag a strand személyzetéé. A szülők többsége pedig nem vette figyelembe az uszodák felhívását a higiéniai okokból szükséges úszás előtti zuhanyzásra.

Az úszás előtti zuhanyzás pedig nem csak a kórokozók visszaszorítására alkalmas. Egy 2010-es tanulmány kimutatta, hogy amikor a fürdőzők nitrogéndús kozmetikumai és naptejei az uszodavíz fertőtlenítő szereivel keverednek, a készítmények kémiailag módosulnak, és mérgezőbb anyagokká válhatnak.

A kutatók szerint valóban az üzemeltetők felelőssége a víz megfelelő fertőtlenítése, de a fertőtlenítés csak eddig terjed. Bár a klór a vízi fertőzéseket okozó kórokozók többségét egy órán belül elpusztítja, a hasgörcsöt, hasmenést és hányingert kiváltó cryptosporidiosis például akár napokig is képes túlélni még a megfelelően fertőtlenített vízben is.

A szakemberek szerint a vízi fertőzések terjedésének legjobb módja a kórokozók vízbe jutásának megelőzése. Erre szolgál az úszás előtti alapos, szappanos zuhanyzás.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)