Jogosan igazoltat minket egy szálloda személyzete?

Egy új jogszabály szerint szeptembertől mindenki köteles fényképes igazolvánnyal igazolni magát a szálláshelyeken. A vendéglátók azonban nem értenek egyet ezzel, és felháborodásuknak hangot is adtak az egyik tévécsatorna híradójában.

Szeptember elsejétől látni fogja az állam, hogy mikor, hol és melyik szálláson mennyi időt töltünk el. Fényképes igazolványunkat és adatainkat a szállásadónak le kell majd másolnia, és feltölteni egy központi adatbázisba. A vendéglátók azonban nem értenek egyet ezzel, és felháborodásuknak hangot is adtak az ATV Híradójának riportjában.

Jön az okmányszkenner

Utazás járvány idején: erre figyeljünk!

A szállodákban, panziókban a szükséges bejelentkezési lapot eddig a vendég töltötte ki az adataival. Egy új rendelet szerint azonban ez szeptembertől gyökeresen megváltozhat: ősztől egy leolvasó eszközzel kell ellenőrizniük a szállásadóknak a vendég személyazonosságát, a bejelentkezésnél pedig el kell kérniük a vendég kártyáit, és be kell másolni azokat a központi rendszerbe. "Egy mobiltelefonos alkalmazással olvassa be a rendszer, és így rögzül a szálláshelyen, hogy kik tartózkodnak ott és mennyi ideig" - ismertette Frankó Pál, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) elnöke.

utazás, szálloda, hotel, panzió, szállás, személyes adatok
Aggályosnak tartják az új szabályokat a szállásadók. Fotó: Getty Images

Felháborodtak a vendéglátók

A szállásadók azonban felháborítónak tartják az új szabályozást. A vendégek adatait eddig is felvitték egy közös rendszerbe, azt viszont már aggályosnak tartják, hogy gyakorlatilag a vendégek igazoltatására kötelezik őket. Az okmányokat ráadásul le is kell másolniuk - ehhez a vendéglátók szerint nincs is joguk. "Egyáltalán nem is értem, nekem hogy van jogom ahhoz, hogy elkérjem a vendég személyi igazolványát és kártyáit, amivel be lehet őt azonosítani" - nyilatkozta egy apartmantulajdonos az ATV-nek.

Egy másik vendéglátóban is rengeteg kétely és kérdés merült fel az új rendelet kapcsán. "Ha nem hozza a vendég (az iratait), akkor mi lesz? Vagy, ha a csoportból vagy családból nincs ott az okmánya valakinek, vagy nem tölti ki a lapot, akkor küldjük el, ne engedjük be a szálláshelyre?" - vetette fel Ispán Éva.

Nincs kivétel

A kötelező adatszolgáltatás a tervek szerint szeptember 1-jétől lép hatályba. Az adatok rögzítése innentől minden vendégnek kötelező lenne, tehát sem életkor, sem más tényező nem mentesíthet az adatok rögzítése alól. A szállásadók egyébként arról is panaszkodtak, hogy a sok adminisztráció miatt lassan inkább könyvelőnek érzik magukat.

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: