Így úszhatjuk meg a nyaralást betegségek nélkül

A Clinical Infectious Diseases című folyóirat új tanulmánya szerint a nőknek és a férfiaknak más dolgokra kell odafigyelniük utazásaik során.

A teremtés koronáit leggyakrabban különböző rovarok csípései betegítik meg, a gyengébb nem képviselőit pedig a hasmenés veszi le lábukról.

A Zürichi Egyetem kutatói csaknem 60 000, nemzetközi viszonylatban utazó ember adatait elemezték. Felfedezték, hogy a férfiak legtöbbször maláriával, dengue-lázzal, rickettsia-fertőzésekkel, szúnyog vagy kullancs által terjesztett betegségekkel, illetve nemi bajokkal fordulnak orvoshoz. A nők körében jelentősen gyakoribb a hasmenés és az irritábilis-bélszindróma (IBS). Csaknem negyedük szenved útja során a gyakori, híg székletürítéstől. A különbségeket a kutatók feltételezése szerint az okozhatja, hogy a nők hamarabb felkeresik az orvost, a férfiakat meg jobban szeretik a rovarok, mert erősebben verejtékeznek, mely lemossa bőrükről a riasztószereket. A tendenciáktól függetlenül természetesen a nőknek is védekezniük kell a kellemetlen és veszélyes élőlények ellen, és férfiaknak sem tesz jót, ha szennyezett csapvizet isznak.

Tippek

1. Különféle weboldalakon lehet tájékozódni a célország egészségügyi tudnivalói felől, például, hogy milyen védőoltások javasoltak, milyen egészségügyi intézményhez lehet fordulni. Nem szabad elfelejteni, hogy néhány védőoltásból több is kellhet, így jóval az elutazás előtt erről gondoskodni kell.

2. Afrikában, Amerika középső és déli részén, valamint Dél-Kínában különösen ügyelni kell a maláriára, a dengue-lázra és a sárgalázra. Más területeken, beleértve az USA-t is, a nyugat-nílusi láz adhat okot aggodalomra. A DEET-tartalmú irtószerek bár hatásosak, de mivel erős vegyszerek, használatuk is kockázatokat rejthet magában (fejlődési rendellenességek, idegrendszeri ártalmak). Beszerezhető azonban növényi olaj alapú szer is, mely szintén távol tartja a vérszívókat.

3. A kullancsok egy sor súlyos betegség kórokozóit terjeszthetik: Lyme-kór, kiütéses láz, babézia, agyhártya-gyulladás. Ellenük is számos kemikália bevethető, de nem árt mérlegelni a hatékonyság és a kockázat arányát.

4. A hasmenés általában azután jelentkezik, ha valaki E. coli baktériummal szennyezett vizet vagy ételt fogyaszt, főként a fejlődő országokban. Súlyos állapotba is kerülhet az, akinek egyébként sem működik megfelelően az immunrendszere. A recept nélküli gyógyszerek általában használnak, de akinek a székletében vér jelenik meg, vagy súlyos hasi görcsök gyötrik, forduljon orvoshoz, mert antibiotikumra lehet szükség. Megelőzni a bajt eléggé körülményes, de kis odafigyeléssel megoldható. Tiltólistán szerepelnek az utcai árusok és kifőzdék ételei, a tisztítatlan vízből készült jéggel hűtött koktélok. A palackozott sör és bor sokkal biztonságosabb választás.

5. Fontos a megfelelő személyi higiénia is, érdemes úgy tenni, mintha influenzaszezon lenne. A megfelelő kézmosási technikák elsajátításával távol maradhatnak a kellemetlen vírusos légúti betegségek. Tőzegáfonyával pedig elejét lehet venni a húgyúti fertőzéseknek is.

6. Egyszerű tippekkel elejét lehet venni az utazás közben jelentkező rosszulléteknek is. Aki repülőre ül, válassza a szárnyhoz közeli üléseket, és fókuszáljon a horizontra. Autóban jobb az első ülésen ülni, hajón viszont a középtájék a legjobb. Hányinger ellen pedig jól bevált a gyömbér, lehetőleg nyersen.

)
Útipatika külföldi vakációhoz

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)