Horvátország drága, de még mindig imádjuk

Horvátország sokáig a magyarok legfőbb tengerparti nyaralási célpontja volt, és bár ez még most így van, lassan ideje elgondolkodni, megéri-e még ezer kilométert autózni az Adriához.

Még mindig imádjuk az egyre dráguló Horvátországot

Évekkel ezelőtt a horvát árak igencsak kedvezőnek számítottak, leginkább annak fényében, hogy a Balatonon már sok esztendeje horrorárakkal találkozhatunk - legyen szó szálláskeresésről vagy éttermi látogatásról. Bátran kijelenthetjük, hogy a szomszéd országban a "mindennapos élet" korábban olcsóbbnak bizonyult a nyaralás alatt, mint a magyar tó környékén.

Az elmúlt években azonban ott is kezdenek durván elszabadulni az árak - írja cikkében a Világgazdaság, melyből kiderül, hogy a jelenlegi állapotok szerint Horvátországban drágább az üzemanyag, mint itthon, így mindenképp megéri teletankolt kocsival nekivágni az útnak. Mint írják, a 95-ös benzin literjéért körülbelül 10,3 kunát kell fizetnünk, ami nagyjából 460 forintos árat jelent.

A drágább üzemanyagon kívül elsősorban az autópálya-díjakkal kell számolni, amelyek jelentősen emelkedtek idén is. Letenyétől Zágrábig 47 kuna a díj (kb. 2100 forint; 45 forintos árfolyammal számolva). Ha Zágrábból Isztria felé haladunk (Opatija, Lovran, Mošćenička Draga, Pula, Medulin) 77 kunával (3500 forint) kell számolnunk. Ha Zágrábtól Dalmácia felé vesszük az irányt, akkor Zadarig és Vir-szigetig 134 kunát (6000 forint), Biográdig 148 kunát (6700 forint) csengethetünk ki. Drágább kategóriának számít Trogir, ahova 186 kuna (8400 forint) a díj, Splitig 200 kuna (9000 forint), Dubrovnikba pedig 256 kuna (11 500).

Ha azt vesszük például, hogy az ember elutazik Budapestről Isztriára (mondjuk, Abbázia környékére), akkor annak ára benzinköltséggel és a fentebb leírt autópályadíjakkal együtt oda-vissza 45 ezer forintba kerül.

Horvátországig drága, de még mindig imádjuk
Horvátországig egyre drágul, de még mindig imádjuk

Az átlag magyar az apartmanban eszik

Ennyibe kerülnek az alapvető élelmiszerek

 • tej 6 kuna (270 forint),
 • vaj 7 kuna (315 forint),
 • paprika, paradicsom,
 • hagyma 12-15 kuna (540-675 forint),
 • sajt (20 dkg) 12 kuna (540 forint),
 • kenyér, baguette 8-10 kuna (360-440 forint),
 • tejföl 7 kuna (315 forint),
 • fánk 6 kuna (270 forint),
 • sör 9-12 kuna (405-540 forint),
 • ásványvíz 5 kuna (225 forint).
 • A lap szerint a legnagyobb drágulást az éttermi árakon tapasztalhatjuk. Nem véletlen, hogy a magyarok még itthon jól bevásárolnak, és telepakolt kocsival érkeznek meg a szálláshelyükre, ahol a legtöbb esetben maguknak készítik el az ételeket. Az éttermi árak ugyanis szépen kúsznak felfelé.

  Egy átlagos étteremben egy háromfős család körülbelül 9-10 ezer forintos számlára számíthat. (Körülbelül 2300 forintért ehetünk csevapot Horvátországban.)

  A strandokon általában nem is túl jó ebédelni, ugyanis általában 10 százalékkal drágábbak az ételek, italok, mint a parttól pár utcával beljebb vagy feljebb lévő éttermekben,

  és a minőség is hagy némi kívánnivalót maga után. Ezeken a helyeken inkább a tömeg kiszolgálására fókuszálnak, mintsem az ízekre.

  Mennyibe kerül egy gombóc fagyi?

  Ezek az árak természetesen változóak, de azzal mindenképpen számolnunk kell, hogy a rendkívül népszerű és csodálatos Rovinjban vagy Dubrovnikban például csillagászati áron adnak szinte mindent. Egy liter ásványvízért például 14 kunát sem szégyellnek elkérni, a mošćeničkai 6 kunás fagyival ellentétben pedig az opatijai sétányon 12 kunát fizethetünk egy gombócért.

  Strandolni sem olcsó

  Átlagosan 6-7 kuna/óráért (270-315 forint) tudunk parkolni, a napi díjas parkolókban pedig körülbelül 70-75 kunáért (3150-3375 forint) tehetjük le autónkat. Aki nem szeretne a szúrós, hepehupás köveken feküdni, annak ajánlott a napágybérlés, amelyet szinte minden strandon változó áron adnak. Lehet találkozni 80, 100, 120 kunás napágyakkal is, amelyet általában szettben adnak (2 napágy+napernyő).

  Mindent összevetve a Balaton és Horvátország nagyjából egy kategóriában van már. A teljes összehasonlítást ide kattintva érheti el.

  )
  Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

  Olvassa el aktuális cikkeinket!

  Frontérzékeny? Vírus stresszes?

  Gyors segítség a szakértőtől!
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
  Headache illustration
  Fronthatás: Nincs front
  Maximum: +31, +36 °C
  Minimum: +13, +23 °C

  A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

  Egészséget befolyásoló hatások:

  Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)