Hogyan maradjunk egészségesek nyaralás közben?

Sokan hajlamosak vagyunk kevésbé figyelni magunkra, amikor utazunk vagy egy új környezetbe kerülünk – és ez a lehető legrosszabb, amit tehetünk.

A szokásosnál is jobban kell figyelni magunkra, amikor kikerülünk a napi rutinból. Utazás közben azonban rengeteg új, esetleg szokatlan dologra kell figyelni és könnyen megfeledkezhetünk az alapvető szabályokról. Az alábbiakban ezért öt olyan pontot mutatunk a Huffington Post cikke nyomán , amelyeket tanácsos követnünk. Ha ezeket szem előtt tudjuk tartani, sok gond már nem történhet velünk.

nyaralás
Nyaralás alatt is ügyeljünk egészségünkre!

1. Jógázzunk!

Nem mindig tudunk magunkkal jógaszőnyeget vagy jógázáshoz alkalmas kényelmes ruházatot vinni az utazás során. Viszont ne felejtsük el: rengeteg olyan póz és nyújtógyakorlat van, amelyet jógaszőnyeg és jógaruha nélkül tudunk végezni – akár ülés vagy állás közben. Ilyen lehet ülés közben a fej fölé végzett nyújtás vagy az ülő testforgatás, esetleg a gyerek- vagy fapóz.

2. Sétálva is lehet energiát gyűjteni

Elkerülhetetlen, hogy többet sétáljunk, amikor egy új helyet látogatunk meg: ezzel lehet a legjobban átérezni egy város lüktetését és élményeinknek köszönhetően könnyebben is tudunk majd eligazodni. Viszont van olyan, amikor a végtelen hosszú sétálás igencsak ki tud minket fárasztani.

Tervezzünk a kettő közé: rövid, félórás sétákat ajánlunk azon pillanatokra, amikor a legtöbb energiára van szükségünk, például amikor hosszú autó- vagy repülőutat követően megérkeztünk a szállásunkra. A séták evés után is nagyon jól jöhetnek, ezek miatt ugyanis könnyebben tudunk majd emészteni, illetve a napunk is könnyebben indul, ha reggel egy sétával nyitunk.

3. Figyeljünk magunkra!

Testünk pontosan szokta jelezni, hogy mire van szüksége, de egy új környezetben, más lelkiállapotban nem feltétlenül fogunk figyelni magunkra - csak akkor, amikor már késő és ingerlékenyek vagy gyengébbek vagyunk a kimerültségtől , az éhségtől, a szomjúságtól.

Nem is csoda, hogy ez történik, hiszen egyik nevezetességet nézzük a másik után, az egyik dolgot zsúfoljuk be a másik után, hogy a lehető legtöbbet tudjuk kihozni a napjainkból. Tippünk erre: lassuljunk le. Miután megnéztünk egy múzeumot vagy kirándultunk egy jót, tartsunk szünetet, pihenjünk meg egy kicsit és adjuk meg testünknek azt, ami jár neki!

Ezeket a gyógyszereket tegyük a bőröndbe!

4. Együnk tápanyagdús ételt!

Telepakolhatjuk táskánkat kedvenc harapnivalóinkkal, de attól, hogy egy új és izgalmas helyen vagyunk, testünknek attól még ugyanazokra az egészséges, tápláló ételekre van szüksége. Embertpróbáló időszak is lehet az utazás az igénybevétel miatt, úgyhogy ne felejtsük: chips helyett inkább friss gyümölcsöt együnk, hidratáljuk magunkat rendesen – legyen minden második pohár ital inkább víz –, és próbáljuk ki, hogy mi történik akkor, ha naponta csak egyszer nassolunk és nem háromszor.

5. Pihenjünk is!

Még akkor is, ha nem keltünk át pár időzónán, mind az utazás, mind pedig a jetlag meg tudja zavarni testünk egyensúlyát. Az alvás testünk minden egyes funkciójához elengedhetetlen, úgyhogy ne spóroljunk ezzel. Aludjunk 8 teljes órát éjszaka és ha szükségünk van napközben még több energiára, akkor iktassunk be rövid, félórás szunyókálásokat. Ha pedig mégis eltérő időzónában lévő területet látogatunk, azonnal vegyük fel az ottani tempót és időrendet, így könnyebben átvészelhetjük a jól ismert jetlaget!

Forrás: Huffington Post

)
Útipatika külföldi vakációhoz

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)