Gyógyszermaradványokat találtak a Balatonban

Évente több alkalommal is vizsgálják a Balaton vizét a limnológiai intézet munkatársai. A Zala folyónál, a Balaton északi és déli partjánál, valamint Siófoknál, a Sió csatorna mentén, összesen 53 helyről gyűjtenek mintákat a szakemberek.

Többféle gyógyszermaradványt is találtak a Balatonban

"Célzottan 137 hatóanyagot vizsgálunk" - mondta a Sonline-nak Pirger Zsolt, a Balatoni Limnológiai Intézet Kísérletes Állattani Osztályának csoportvezetője. "Ebből a 137-ből gyakorlatilag 68 hatóanyag mindegyik gyűjtőponton előfordul. Ezeket - a különböző biológiai hatások alapján - kilenc hatóanyag csoportba lehet sorolni. A vizsgálatok során a mintákból leggyakrabban az antidepresszáns ésepilepsziaellenes hatóanyagokat mutattuk ki" - hangsúlyozta Pirger Zsolt.

Gyógyszermaradványokban a Balatonban, gyógyszermaradványok gyógyszerek Balaton vízminőség epilepszia antidepresszáns
Antidepresszáns és epilepszia gyógyszer maradványait találták a Balatonban

"Nehezen bomlanak ezek a készítmények" - folytatta Pirger Zsolt. - Az ilyenfajta gyógyszerek kémiai szerkezete nagyon stabil és ezért a hatóanyag molekulák nehezen bomlanak el a természetben. A tablettákban alkalmazott hatóanyagtartalom is magasabb, mint az összes többi csoportnál. Ebből adódóan a kiválasztáskor sokkal több kerül ki a szervezetből. De azért is lehet ebből sok a vízben, mert ezeknek a gyógyszereknek széleskörű a felhasználása és a krónikus terápiás alkalmazása is magas Magyarországon" - tette hozzá.

A gyógyszermaradványoknak rövid távú ökológiai hatása nincsen

"Elsősorban azért végezzük ezeket a felméréseket, mert a Balaton ökológiai állapotát vizsgáljuk. Ahhoz pedig, hogy tudjuk milyen külső hatások érik a vízben ökoszisztémát alkotó élőlényeket, ismernünk kell, hogyan fordulnak elő az emberi eredetű gyógyszermaradványok a tóban, illetve folyókban" - mondta el lapunknak Pirger Zsolt.

A szakember hozzátette: a vizsgálatokból kiderült, a gyógyszermaradványoknak rövid távú ökológiai hatása nincsen, a kutatást azonban folytatni kell, mert a hosszú távú hatásról csak keveset tudnak. A hatóanyagok emberre egyáltalán nem veszélyesek. Ugyanis, ha valaki egyszerre inna meg ezer liter vizet, akkor is csak annyi hatóanyag kerülne a szervezetébe, amennyit egy tabletta tartalmaz.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)