Vörösborivással is védekezhetünk a mellrák ellen

A Cedars-Sinai kórház új kutatása szerint a vörösbor mértékletes fogyasztása nőkben csökkentheti az emlőrák kockázatát. A módszer újabb természetes fegyver lehet a betegség elleni harcban.

A Journal of Women's Health online kiadásában megjelent tanulmány annak az általánosan elfogadott ténynek mond ellent, hogy az alkoholfogyasztás minden formája növeli az emlőrák kialakulásának kockázatát. Az orvosok régóta állítják, hogy az alkohol növeli a szervezet ösztrogénszintjét, ez pedig elősegíti a daganatos sejtek növekedését.

A Cedars-Sinai kórház kutatásából azonban az derül ki, hogy a vörös szőlő héja és magja kis mértékben csökkenti az ösztrogénszintet, és növeli a tesztoszteronszintet a menopauza előtt álló nőkben, akik a kísérlet során egy hónapig minden este 2 dl vörösbort ittak. A kutatók szerint az eredmény biztató, és az időnként alkoholt fogyasztó nőknek érdemes átgondolni italválasztásukat.

Chrisandra Shufelt, a tanulmány társszerzője elmondta, hogy az emlőrák az első számú rákos megbetegedés az amerikai nők körében, amely több mint 230 ezer új esetet okoz, és az összes női rákdiagnózis 30 százalékát teszi ki. Az Amerikai Rák Társaság adatai szerint 2011-ben körülbelül 39 ezer amerikai nő halt meg emlőrák következtében.

A kórház kísérlete során 36 nőt osztottak véletlenszerűen két csoportba: az egyik egy hónapig Cabernet Sauvignont, a másik Chardonnay-t fogyasztott minden nap, majd a csoport tagjai átváltottak a másik borfajtára. Havonta kétszer vérvizsgálattal ellenőrizték a hormonszinteket. A kutatók kimutatták, hogy a hormonok mintái alapján a vörösbor gátolja a daganatos sejtek növekedését, amit a korábbi laboratóriumi vizsgálatok is alátámasztanak.

Glenn D. Braunstein, a tanulmány másik társszerzője hozzátette, bár a fehérbor nem jár ugyanezzel a jótékony hatással, nem növeli az emlőrák kockázatát, csupán a fehérbor készítéséhez felhasznált szőlőfajták nem rendelkeznek ugyanazzal a védőhatással, mint a vörös szőlők.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció