Vörös káposzta: minél több, annál jobb

A zöldségek és gyümölcsök kék, lila és vörös színét növényi festékanyagoknak, az úgynevezett antocianinoknak köszönhetik.

Az amerikai Mezőgazdasági Kutató Szolgálat (ARS) tudósai legújabb vizsgálatuk során ezekről az anyagokról tudtak meg sok újdonságot, például azt, hogy hogyan szívódnak fel az emésztőrendszerből a véráramba.

Az antocianinok a flavonoidok csoportjába tartozó egészséges növényi eredetű tápanyagok. Az ARS munkatársai 36 különböző antocianint találtak a vörös káposztában, melyek közül nyolcat még eddig sosem sikerült káposztából izolálni. A kutatás abban a Beltsville-i Humán Táplálkozási Kutató Központban zajlott, mely már eddig is úttörő munkát végzett a különböző zöldségek és gyümölcsök fitotápanyagainak azonosításában és mérésében. Az eredményeket Janet Novotny élettanász, Beverly Clevidence táplálkozáskutató, Steven Britz növényélettanász és Craig Charron tudományos munkatárs a Journal of Agricultural and Food Chemistry-ben publikálták. Mindannyian abban a laboratóriumban dolgoznak, melyben az ételek összetevőivel és egészségügyi hatásaival foglalkozó kutatások zajlanak.

Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az antocianinok védenek a rák ellen, javítják az agyműködést és elősegítik a szív egészségét is. Némely képviselőjük akár kétszer olyan erős antioxidáns hatással rendelkezik, mint az ugyanolyan mennyiségű C-vitamin. Eddig azonban nem vizsgálták, hogy mennyi szívódik fel belőlük a vérkeringésbe.

Ezúttal 12 önként jelentkező különböző mennyiségű (2/3 pohár, 1+1/3 pohár és 2 pohár) főtt vöröskáposztát fogyasztott el háromszor két nap alatt. A különleges diéta idején szigorúan szabályozták a többi étel fogyasztását is. Kiderült, hogy akkor szívódott fel a legtöbb antocianin, amikor a legtöbb vörös káposztát kapták a résztvevők. Meglepő talán, hogy a különböző antocianinok nem egyenlő mértékben szívódtak fel. A káposztában található antocianinok csaknem 80 százaléka acilált vegyület, melyeknek stabilabb a kémiai szerkezetük, és pont emiatt nehezebben szívódnak fel az emésztőcsatornából. A nem-acilált antocianinok négyszer könnyebben érhetők el biológiailag, mint az acilált vegyületek. Az eredmények segíthetik a növénynemesítők munkáját, hogy a szükséges antocianinokból elegendő mennyiség kerülhessen a szervezetünkbe.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: