Vörös káposzta: minél több, annál jobb

A zöldségek és gyümölcsök kék, lila és vörös színét növényi festékanyagoknak, az úgynevezett antocianinoknak köszönhetik.

Az amerikai Mezőgazdasági Kutató Szolgálat (ARS) tudósai legújabb vizsgálatuk során ezekről az anyagokról tudtak meg sok újdonságot, például azt, hogy hogyan szívódnak fel az emésztőrendszerből a véráramba.

Az antocianinok a flavonoidok csoportjába tartozó egészséges növényi eredetű tápanyagok. Az ARS munkatársai 36 különböző antocianint találtak a vörös káposztában, melyek közül nyolcat még eddig sosem sikerült káposztából izolálni. A kutatás abban a Beltsville-i Humán Táplálkozási Kutató Központban zajlott, mely már eddig is úttörő munkát végzett a különböző zöldségek és gyümölcsök fitotápanyagainak azonosításában és mérésében. Az eredményeket Janet Novotny élettanász, Beverly Clevidence táplálkozáskutató, Steven Britz növényélettanász és Craig Charron tudományos munkatárs a Journal of Agricultural and Food Chemistry-ben publikálták. Mindannyian abban a laboratóriumban dolgoznak, melyben az ételek összetevőivel és egészségügyi hatásaival foglalkozó kutatások zajlanak.

Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az antocianinok védenek a rák ellen, javítják az agyműködést és elősegítik a szív egészségét is. Némely képviselőjük akár kétszer olyan erős antioxidáns hatással rendelkezik, mint az ugyanolyan mennyiségű C-vitamin. Eddig azonban nem vizsgálták, hogy mennyi szívódik fel belőlük a vérkeringésbe.

Ezúttal 12 önként jelentkező különböző mennyiségű (2/3 pohár, 1+1/3 pohár és 2 pohár) főtt vöröskáposztát fogyasztott el háromszor két nap alatt. A különleges diéta idején szigorúan szabályozták a többi étel fogyasztását is. Kiderült, hogy akkor szívódott fel a legtöbb antocianin, amikor a legtöbb vörös káposztát kapták a résztvevők. Meglepő talán, hogy a különböző antocianinok nem egyenlő mértékben szívódtak fel. A káposztában található antocianinok csaknem 80 százaléka acilált vegyület, melyeknek stabilabb a kémiai szerkezetük, és pont emiatt nehezebben szívódnak fel az emésztőcsatornából. A nem-acilált antocianinok négyszer könnyebben érhetők el biológiailag, mint az acilált vegyületek. Az eredmények segíthetik a növénynemesítők munkáját, hogy a szükséges antocianinokból elegendő mennyiség kerülhessen a szervezetünkbe.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)