Vörös káposzta: minél több, annál jobb

A zöldségek és gyümölcsök kék, lila és vörös színét növényi festékanyagoknak, az úgynevezett antocianinoknak köszönhetik.

Az amerikai Mezőgazdasági Kutató Szolgálat (ARS) tudósai legújabb vizsgálatuk során ezekről az anyagokról tudtak meg sok újdonságot, például azt, hogy hogyan szívódnak fel az emésztőrendszerből a véráramba.

Az antocianinok a flavonoidok csoportjába tartozó egészséges növényi eredetű tápanyagok. Az ARS munkatársai 36 különböző antocianint találtak a vörös káposztában, melyek közül nyolcat még eddig sosem sikerült káposztából izolálni. A kutatás abban a Beltsville-i Humán Táplálkozási Kutató Központban zajlott, mely már eddig is úttörő munkát végzett a különböző zöldségek és gyümölcsök fitotápanyagainak azonosításában és mérésében. Az eredményeket Janet Novotny élettanász, Beverly Clevidence táplálkozáskutató, Steven Britz növényélettanász és Craig Charron tudományos munkatárs a Journal of Agricultural and Food Chemistry-ben publikálták. Mindannyian abban a laboratóriumban dolgoznak, melyben az ételek összetevőivel és egészségügyi hatásaival foglalkozó kutatások zajlanak.

Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az antocianinok védenek a rák ellen, javítják az agyműködést és elősegítik a szív egészségét is. Némely képviselőjük akár kétszer olyan erős antioxidáns hatással rendelkezik, mint az ugyanolyan mennyiségű C-vitamin. Eddig azonban nem vizsgálták, hogy mennyi szívódik fel belőlük a vérkeringésbe.

Ezúttal 12 önként jelentkező különböző mennyiségű (2/3 pohár, 1+1/3 pohár és 2 pohár) főtt vöröskáposztát fogyasztott el háromszor két nap alatt. A különleges diéta idején szigorúan szabályozták a többi étel fogyasztását is. Kiderült, hogy akkor szívódott fel a legtöbb antocianin, amikor a legtöbb vörös káposztát kapták a résztvevők. Meglepő talán, hogy a különböző antocianinok nem egyenlő mértékben szívódtak fel. A káposztában található antocianinok csaknem 80 százaléka acilált vegyület, melyeknek stabilabb a kémiai szerkezetük, és pont emiatt nehezebben szívódnak fel az emésztőcsatornából. A nem-acilált antocianinok négyszer könnyebben érhetők el biológiailag, mint az acilált vegyületek. Az eredmények segíthetik a növénynemesítők munkáját, hogy a szükséges antocianinokból elegendő mennyiség kerülhessen a szervezetünkbe.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +35 °C
Minimum: +21 °C

A sok napsütést csak időszakosan zavarhatja erőteljesebb gomolyfelhő-képződés. Kora délután főként a keleti országrészben pattanhatnak ki hőzivatarok, később nyugat, délnyugat felől érkezhetnek zivatarcellák, amelyek idővel kelet, északkelet felé tevődnek. Heves zivatar sem zárható ki. Zivataroktól függetlenül a Dunántúlon az északnyugati, a Tiszántúlon a délies szelet kísérhetik időszakosan élénk lökések. A csúcshőmérséklet általában 35 és 41 fok között várható, de az északnyugati tájakon 35 fok alatt maradnak a csúcsértékek. Még mindig kitart a frontmentes idő, nem várható lehűlés a Kárpát-medencében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra