Viszlát herpesz: nemsokára valóság lehet

A herpeszvírusok takarékosan szaporodnak: csak a legfertőzőbb utódjukat küldik ki az új sejtek megtámadására. Két virológus nemrégiben felfedezte, hogyan határozzák meg ezek a vírusok, melyik utódjukat küldjék támadni.

A College of Veterinary Medicine kutatói a Proceedings of the National Academy of Sciences legutóbbi számában írnak ennek a minőségellenőrzési rendszernek a mechanizmusáról, amely a virális szaporodás sima működésének biztosításával optimalizálja a vírus terjedését. A kutatók azonosították azokat a fehérjéket a fertőzött sejtek sejtmaghártyájában, amelyek azt szabályozzák, melyik virális termék szabaduljon fel. E felfedezés olyan új gyógyszerek kifejlesztéséhez vezethet, amelyek úgy akadályozzák a vírus szaporodását, hogy gátolják az ellenőrző útvonalakat, így ejtve csapdába a vírusokat azokban a sejtekben, amelyeket először megfertőztek.

"Amikor a herpeszvírus megszáll egy sejtet, a sejtmagját egy vírusgyártó üzemmé változtatja" - mondja Joel Baines virológus, a tanulmány társszerzője. "Fehérjetokokat, úgynevezett kapszidokat hoz létre, melyeket megtölt a vírus DNS-ével, és a sejtmaghártyán kívülre küldve újabb sejteket fertőz meg velük. Ha azonban hiba történik a gyártósoron, néhány kapszid üres marad, nem tartalmaz DNS-t, és ezek kiszállítása a források elpazarlását eredményezi."

A kutatóknak sikerült azonosítaniuk azokat a fehérjéket, amelyek a herpeszvírus-kapszidok felületén elhelyezkedve összetartják azokat, és megakadályozzák, hogy a beléjük tömött DNS miatt szétrepedjenek. Az örökítőanyaggal megtöltött kapszidok sokkal több ilyen fehérjével rendelkeznek, mint az üresek. A herpeszvírus ennek a mechanizmusnak köszönhetően terjedt el az összes állatfaj között. A 25 ismert herpeszvírus közül nyolc rendszeresen fertőzi az embereket. Ha a herpeszvírus egyszer bejutott a szervezetbe, egy életre ott is marad, és időközönként fellángol. Gyógymódja egyelőre nincs, de Baines térképe azt mutatja, hogy a vírus szaporodási rendszerét gátolni lehet.

Animáció: HáziPatika.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: