Vírus is okozhat magas vérnyomást

Kínai orvosok szerint a magas vérnyomást az egyik gyakran előforduló vírus is okozhatja. A felfedezés több millió ember hatékonyabb kezeléséhez vezethet világszerte.

A pekingi Chaoyang kórház kardiológiai központjának orvosai azt állítják, összefüggést mutattak ki a humán citomegalovírus (HCMV) és a magas vérnyomás leggyakrabban előforduló típusa között. A vírus az emberek többségét élete során legalább egyszer megfertőzi, ez azonban többnyire nem okoz tüneteket, és észre sem veszik.

A Circulation folyóiratban megjelent tanulmány szerzői úgy vélik, hogy az eredményeknek köszönhetően olyan védőoltást lehet majd kifejleszteni, amely kontrollálhatja vagy megelőzheti a magas vérnyomást. Ehhez azonban további kutatásokra lesz szükség.

A kutatás széles körű egészségügyi következményekkel járhat, mert az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint világszerte körülbelül egymilliárd ember szenved magas vérnyomásban. Az esetek többségében ún. esszenciális hipertónia alakul ki, amelynek kóroka ismeretlen. Ezt a típust genetikai tényezőkre és az egészségtelen életmódra vezetik vissza.

A kínai kutatók azonban úgy vélik, hogy a betegség e változata a HCMV vírussal áll összefüggésben. Jiang He, a New Orleans-i Tulane University School of Public Health and Tropical Medicine professzora nemrég kimutatta, hogy a magas vérnyomás évente 2,3 millió szív-érrendszeri halálozáshoz járul hozzá Kínában. Ezek közül 1,3 millió "korai" halálozásnak számít, vagyis a kínai várható élettartamnál, férfiak esetében 72, nők esetében 75 évnél korábban következik be.

A pekingi kórház orvosai tanulmányukban azt írják, hogy a magas vérnyomás az első számú megelőzhető kockázati tényező a korai halálozás tekintetében az általános kínai népesség körében.

Animáció: HáziPatika.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció