Vihar idején ezért tilos zuhanyozni

Sokan nem is gondolnák, mekkora veszélynek teszik ki magukat, ha dörgés-villámlás idején állnak a zuhany alá vagy kezdenek el mosogatni.

Vannak bizonyos tevékenységek, amelyeket nem ajánlott nagy viharban csinálni. Nem biztonságos például ablaknál állni, továbbá sokak szerint kerülendő a zuhanyzás és a mosogatás is. Ha szüleink, nagyszüleink óva intettek az ilyesmitől, az nem volt alaptalan – a felvetést szakember is megerősítette.

vihar, zuhanyzás, villámcsapás
VIHAR IDEJÉN AKÁR A VÍZVEZETÉKEK KÖRÉBEN IS BELÉNK CSAPHAT EGY VILLÁM. Fotó: Getty Images

A Country Living idézi John Jensenius villámlásspecialistát, aki szerint annak érdekében, hogy teljes biztonságban legyünk otthonunkban, heves zivatarok idején maradjunk távol mindentől, ami vezeti az áramot. E körbe tartoznak a villamos- és vízvezetékek is. Azoknak, akik erre csak legyintenek, mondván, hogy náluk műanyag csövek vannak, a szakember azt üzeni: bizony ők is veszélyben lehetnek. Valójában ugyanis a víz is vezeti az áramot. "Ha kint valamibe belecsap a villám, és néhány pocsolya is van a közelben, akkor a víznél álló embert is érheti villámcsapás" – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Mekkora az esélye egy villámcsapásnak?

Egy a hatszázezerhez – az Amerikai Szövetségi Katasztrófavédelmi Ügynökség szerint ekkora az esélye annak, hogy éppen belénk csapjon a villám egy viharban. Egyes kutatások szerint viszont még így is sokan szenvednek el valamilyen sérülést villámcsapás következtében: évente 240 ezer ember, akik közül minden tizedik, tehát nagyjából 24 ezer ember az életét veszíti.

Egy átlagos villám 300 millió voltos, ezért nem csoda, hogy súlyos sérüléseket okozhat. A leggyakoribbak a különböző idegkárosodások, amelyek többféle kognitív zavart (például koncentrációs vagy memóriazavart) okozhatnak. Ezek többsége ráadásul maradandó.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +11 °C
Minimum: +5 °C

Nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet. Egyre inkább csak az ország északi, északnyugati felén valószínű eső, zápor, míg az Alföldön zivatarok is lehetnek. Többfelé megerősödik a nyugatias szél, zivatar környezetében akár viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra