Veszélyes savlekötők

Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA) kutatói arra hívták fel a fogyasztók figyelmét, hogy bizonyos gyomorsavlekötő gyógyszerek növelhetik a súlyos bakteriális bélfertőzések kockázatát.

Az ezomeprazol, az omeprazol, a lensoprazol és az ezekhez hasonló hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek a protonpumpagátlók (PPI – proton pump inhibitor) osztályába tartoznak. Refluxbetegség, gyomorfekély és egyéb rendellenességek kezelésére írják fel, és a gyomorsav mennyiségének csökkentése révén fejtik ki hatásukat.

A Clostridium difficile okozta bakteriális megbetegedés fő tünete a nem javuló, makacs hasmenés. Dr. Edith R. Lederman, a Clinical Infectious Diseases októberi számában megjelent, a C. difficile fertőzés és a savlekötők összefüggését elemző tanulmány szerzője azt nyilatkozta, hogy a gyomorsav nagyon fontos védelmi mechanizmusnak számít a kórokozókkal szemben, elpusztítja a betolakodókat.

Az FDA szerint azok a protonpumpa-gátlókat szedő páciensek, akik makacs hasmenést tapasztalnak, Clostridium difficile okozta hasmenésben szenvedhetnek. A hivatal most arról tárgyal a gyógyszerek gyártóival, hogy a betegtájékoztatókban tüntessék fel az ezzel kapcsolatos megnövekedett kockázatot. Az Egyesült Államokban a PPI gyógyszerek számítanak a harmadik legjobban fogyó gyógyszerosztálynak.

Lederman tanulmányából az derült ki, hogy az egyik kórházban C. difficile fertőzéssel kezelt 485 beteg közel fele szedett korábban savlekötő gyógyszert, főként protonpumpa-gátlót. Az FDA a H2 hisztaminreceptor-gátló gyógyszerekkel összefüggő kockázatnövekedést is vizsgálja.

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) szerint az idősek és a valamilyen alapbetegségben szenvedő emberek vannak kitéve a C. difficile fertőzés legnagyobb kockázatának. A fertőzés kórházakban terjed, mert a C. difficile spórái hosszú ideig életben maradnak az emberi testen kívül is, és nagy mennyiségben találhatók az ágyneműkön, ágykorlátokon, fürdőszobai szerelvényeken és orvosi eszközökön. A fertőzés antibiotikummal kezelhető, de súlyos esetekben a fertőzött bélszakasz sebészeti eltávolítására lehet szükség.

Lederman kutatásában 23 beteg halt meg C. difficile fertőzés következtében. Közülük 19 személy szedett vényköteles savlekötő gyógyszert a kórházi kezelést megelőző 90 napban.

A CDC közleménye szerint a kézmosás, az alkoholos fertőtlenítő szerek és a kizárólag az orvos által felírt antibiotikumok szedése csökkentheti a C. difficile fertőzés kialakulását illetve terjedését.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: