Veszélyes a farmer túl gyakori mosása

A farmer, és különösen a klasszikus, indigókék darabok gyakori mosása rendkívüli módon szennyezi környezetünket. Minden alkalommal több ezer mikroszál kerül ily módon természetes vizeinkbe.

Évek óta egyre több szó esik a fast fashion márkák által vég nélkül gyártott ruhadarabok környezetszennyező hatásáról. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a textíliák tömeggyártásával és felhalmozásával járó ipari szennyezés hatásai máris visszavonhatatlan károkat okoztak ökoszisztémánkban, és komolyan veszélyeztetik egészségünket.

Miért kell kimosni az új ruhákat? Sokan vannak, akik anélkül veszik fel frissen vásárolt ruháikat, hogy előtte kimosnák azokat. Ez azonban nagy hiba, mert pár nappal később akár az orvosnál is kiköthetnek emiatt. Részletek itt.

Szinte nincs olyan ember, akinek a szekrényében ne lapulna legalább egy farmerből készült ruhadarab. A farmernadrág kényelmes, praktikus, mindennapi rohangálásra alkalmas és soha nem megy ki a divatból. Csakhogy ritkán gondolunk bele, hogy tisztításuk mivel jár. A klasszikus, indigószínű blue jeans a legkritikusabb darab, ugyanis mosáskor - ahogy ezzel valószínűleg sokan szembesültek már - bizony engedi a színét. És ez csak az egyik probléma vele.

farmer
A farmer gyakori mosása komoly környezeti károkat okoz - Fotó: Getty Images

Amikor közel 50 ezer mikroszál szabadul fel

Az indigószínű farmerekből származó mikroszálak Kanada-szerte egyre több vízmintából mutathatók ki Torontótól kezdve az északi sarkvidékig - derül ki egy, a newscientist.com által feldolgozott kutatásból, melyet a Torontói Egyetemen dolgozó Miriam Diamond és kollégái készítettek. Az említett ruhadarabból mosásonként körülbelül 50 ezer mikroszálacska kerül a szennyvízbe és jut ki a természetbe. A vizsgált vízmintákban található mikroszálak körülbelül 12-25 százaléka származott valamilyen indigókék színű farmerből.

A mikroszálak olyan a hajszálnál is százszor vékonyabb szálak, amelyek szabad szemmel nem láthatók, ám a textíliákból nagy számban szabadulnak fel mosáskor. A vizsgált mintákban találhatók közül néhány 1500 méteres mélységből került elő, ami a kutatók szerint arra utal, hogy ezek a részecskék gond nélkül képesek nagy távolságokat megtéve bejutni az állóvizekbe is. "Legnagyobb koncentrációban a sekély, külvárosi tavakban találhatók" - teszik hozzá. Noha a tanulmány csak a kanadai állapotot tükrözi, készítői azzal számolnak, hogy az eredmények gyakorlatilag a világ bármely táján hasonlóak lehetnek.

"Az adatok sajnos nem meglepőek a környezetvédelemmel foglalkozó szakemberek számára" - kommentálta Caroline Gauchotte-Lindsay, a Glasgow-i Egyetem munkatársa. Mint mondta, az eredmények azért is figyelemfelkeltőek, mert sok tanulmány csak a természetbe egyre nagyobb mértékben bekerülő, műanyagokból felszabaduló mikroműanyagokra koncentrál. Kimondottan a mikroszálak csoportjáról - vagyis a textilekből távozó szintetikus szálakról - jóval kevesebb szó esik.

Milyen gyakran érdemes mosni a farmert?

Környezetszennyezés szempontjából az sem elhanyagolható körülmény, hogy a farmergyártáshoz tetemes mennyiségű vegyszert használnak fel. A két körülményt figyelembe véve szakemberek azt javasolják, hogy a farmert ne mossuk ki minden felvétel után. Az egyik nagy gyártó - melynek termékei az idézett tanulmányban is szerepelnek - például azt ajánlja, hogy havonta csak egyszer mossuk farmerből készült ruhadarabjainkat. Ez persze nyilván attól is függ, hogy hányszor viseljük, mert ha több darabot hordunk felváltva, ritkábban kell mosni őket.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: