Védőoltás agydaganat ellen?

Ígéretes eredményeket mutatott az immunrendszert aktiváló vakcina az egyik legrosszindulatúbb daganatos betegség, a glioblasztóma multiforme gyógyításában.

A glioblasztóma multiforme a leggyakoribb felnőttkori agydaganat. Igen agresszív, a betegek többségének túlélése nem haladja meg a diagnózist követő 12-14. hónapot. Dr. Isaac Yang és a Kaliforniai Egyetem (Los Angeles) munkatársai 34 betegen próbáltak ki egy olyan vakcinát, mely a szervezet saját immunsejtjeit, a dendritikus sejteket küldi harcba a daganatos szövet ellen. A kiinduló feltételezés szerint a vakcina arra tanítja meg a dendritikus sejteket, miként ismerjék fel a daganatot.

A beavatkozás után egy évvel a betegek 91 százaléka volt életben, 55 százalék a két évet is megérte, míg 44 százalék esetében a túlélés a három évet is meghaladta. Három beteg öt évvel később is életben volt. Az 1. fázisú klinikai vizsgálatokat bemutató előadás az Amerikai Idegsebészeti Társaság éves találkozóján hangzott el Denverben.

A kutatók jelenleg a 2. fázison dolgoznak, de már a 3. fázist is tervezik, melyet több egészségügyi centrum bevonásával fognak elvégezni.

Azonban amennyiben a hatóságok évek múlva engedélyezik, várhatóan nem minden beteg fog részesülni a szerben, inkább azok a betegek, akik daganata túl mélyen, a műtét számára nem elérhetően helyezkedik el - az a betegek mintegy felét teszi ki.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső