Valóban a nők beszélnek többet?

Nagyon jól ismerjük a sztereotípiát: a nők beszélnek, csacsognak, be nem áll a szájuk, és egyszerűen muszáj mindent megvitatniuk egymással. Ennek az elképzelésnek a bizonyítására sokan tettek már kísérletet, egy új kutatás azonban más megközelítéssel próbálkozik.

A legtöbb kutatás nem ad egyértelmű választ arra a kérdésre, vajon a férfiak vagy a nők beszélnek többet. Azt sem lehet egyértelműen felvázolni, milyen kommunikációs sémák jellemzőek inkább a férfiakra és melyek inkább a nőkre. Egyes vizsgálatok eredménye szerint valóban a nők a beszédesebbek, mások szerint a férfiak, de vannak olyanok is, melyek szerint semmilyen különbséget nem lehet felfedezni a két nem kommunikációs szokásai között.
Egy ilyen kutatást meglehetősen nehéz elvégezni, hiszen az, hogy ki mennyire sokat beszél, szubjektív. Lehetőség van kérdőívek kitöltetésére, ám a legtöbb embernek nem olyan pontos a memóriája, hogy mindig tökéletesen visszaemlékezzen arra, mikor mit mondott. Ha pedig tudjuk, hogy megfigyelnek minket (vagyis egy kísérletben veszünk részt), jobban megválogatjuk a szavainkat, mint egyébként.

A legújabb kutatás során egy teljesen új megközelítést alkalmaztak: egy okostelefonhoz hasonló készülék valós időben gyűjtött adatokat a felhasználó társas interakcióiról. A kísérlet eredményeit elemezve kiderült, hogy az, hogy egy férfi vagy egy nő beszél többet, erőteljesen függ a környezettől és a kontextustól.

Tényleg a nők beszélnek többet?

Tényleg a nők beszélnek többet?


A kísérlet során önkénteseket két csoportba osztottak, mindkét csoportot különböző szociális környezetbe osztottak be összesen 12 órás időtartamra. Az egyik csoport tagjainak 12 órán keresztül kellett egy tudományos projekten dolgozniuk, ám szabadon kommunikálhattak egymással. A másik csoport tagjai 12, egyenként egyórás ebédszünet alatt viselték a szerkezetet, ebben az esetben nem volt meghatározva a "keret".

Úgy találták, hogy kötetlen beszélgetések esetében (vagyis, az ebédszünetes csoportnál) a nők és a férfiak között szinte nem is volt különbség: nagyjából ugyanannyit beszéltek, és ez igaz volta hosszabb és rövidebb beszélgetésekre egyaránt. A tudományos környezetben viszont a nők szívesebben elegyedtek hosszabb beszélgetésekbe. A beszélgetésben részt vevők száma is meghatározó: ha hatnál többen kommunikáltak egymással, a férfiak jóval többet beszéltek, mint a nők.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Délelőtt az ország nagy részén gyengén felhős marad az ég, az északi tájakon növekedhet és vastagodhat meg a fátyolfelhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag