Ultrahangos készülék a szorongató vérnyomásmérő helyett?

Lehetséges, hogy meg vannak számlálva a napjai a kényelmetlen, karszorító vérnyomásmérőnek, miután a kutatóknak egy sokkal kellemesebb módszert sikerült kifejleszteniük.

A kutatók a leggyakrabban a terhesség alatt használt ultrahangos készülékkel mérték a páciens vérnyomását és pulzusát testének több pontján. Az Eindhoven Műszaki Egyetem kutatócsoportja szerint az eljárás úgy segíthet a szívroham és a stroke megelőzésében, hogy sokkal tisztább képet ad a szív és a vérerek állapotáról.

Dr. Nathalie Binjnens elmondta, hogy a kutatók már évek óta kutatnak egy ilyen nem invazív módszer után. Az általános eljárás az, hogy beültetnek egy nyomásérzékelős katétert, ez azonban invazív beavatkozás, és nem alkalmas preventív diagnózis készítésére. A másik hagyományos módszer a felfújható kar-vérnyomásmérő, ezzel azonban nem lehet információhoz jutni például a nyaki artéria vérnyomását illetően. Binjnens úgy véli, nincs olyan ember, aki hajlandó lenne megméretni a nyaki vérnyomását egy felfújható mandzsettás vérnyomásmérővel.

Az új eljárás során az orvosok egy kevés gélt kennek a bőrre a test különböző pontjain, hogy az érzékelő megfelelően érintkezzen a bőrrel. Ezt követően matematikai modell segítségével jól láthatóvá teszik a véráramot és a vérerek falának mozgását, amiből a vérnyomást ki lehet számítani. A vérnyomás és áramlás időbeli változásait is nyomon tudják követni.

Dr. Binjens azt állítja, hogy egyetlen vizsgálattal már a korai stádiumukban lehet kimutatni az érbetegségeket, így az orvosok dönthetnek a megelőző kezelésekről.

A kutatás eredményei az Ultrasound in Medicine and Biology folyóirat múlt havi számában jelentek meg.

Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció