Újabb szívrohamot okozhatnak a népszerű fájdalomcsillapítók

A szívrohamon átesett emberek esetében nagyobb az újabb roham vagy a halálozás kockázata, ha akár csak egy hétig szednek bizonyos vényköteles és vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat, köztük ibuprofent vagy diclofenacot.

A Circulation május 9-i számában megjelent tanulmányban dán kutatók közel 84 ezer szívrohamon átesett beteg adatait vizsgálták meg, és kimutatták, hogy azokban, akik bizonyos nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket (NSAID) szedtek egy hétig, 45 százalékkal megnőtt az újabb szívroham kockázata. Három hónapi szedés következtében már 55 százalékkal nőtt a kockázat.

Az eredmények megerősítik az Amerikai Szív Társaság 2007-ben kiadott közleményét, amely azt javasolja az orvosoknak, hogy a szívbetegek körében csak a lehető legkisebb dózisban és a legrövidebb időtartamig alkalmazzák az NSAID gyógyszereket.

"Jelen eredményeink azt mutatják, hogy nincs nyilvánvalóan biztonságos terápiás ablak az NSAID-ok számára szívrohamon átesett betegek esetében, és megkérdőjelezik azt a jelenleg érvényben lévő ajánlást, mely szerint az NSAID-ok kis dózisú, rövid távú alkalmazása biztonságos" - számolt be a tanulmány szerzője, Dr. Anne-Marie Schjerning Olsen, a Koppenhágai Egyetem kutatója.

A tanulmány résztvevőinek felírt leggyakoribb nem szteroid gyulladáscsökkentők az ibuprofen és a diclofenac voltak. A diclofenac járt a legmagasabb szív-érrendszeri kockázattal, még a rofecoxibnál (Vioxx) is nagyobbal, mely NSAID gyógyszert az Egyesült Államokban 2004-ben betiltottak a szívroham és stroke magas előfordulási aránya miatt a használók körében.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA) nemrég kiadott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a diclofenacot nem szabad szívműtét után lábadozó betegek esetében alkalmazni. Az egyik népszerű NSAID-ot, a naproxent nem hozták összefüggésbe a halálozás illetve az újbóli szívroham megnövekedett kockázatával, bár ez a gyógyszer kapcsolatban állhat gyomor-bélrendszeri vérzés kialakulásával.

A kutatókat meglepte, hogy az olyan széles körben használt NSAID-ok, mint a diclofenac, amelyek egyes országokban vény nélkül kaphatók, fokozott kockázatot hordoznak, és a megnövekedett kockázat az egész kezelés alatt megmarad.

Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció