Újabb szívkárosító zsír

Ismert, hogy szívünk egészsége érdekében érdemes leszokni a dohányzásról, egészségesen táplálkozni, rendszeresen mozogni, oda kell figyelni a vérnyomásra és a koleszterinszintre. De kevesen tudják, hogy az emelkedett lipoprotein(a) is rizikótényező.

Általában csak az hallhatott róla, akinek a családjában már előfordult fiatalkorban kezdődő szívbetegség. Férfiaknál 55 éves kor előtti szívroham, nőknél 65 éves kor előtti szívbetegség felhívhatja a figyelmet arra, hogy ellenőrizni kell a lipoprotein(a) vérszintjét. Azoknál a betegeknél is célszerű elvégezni a mérést, akiknél sem túlsúly, sem magas vérnyomás, vagy más hagyományos kockázati tényező nem magyarázza a szívbetegség kialakulását. "A lipoprotein(a) mérése érdekes információt nyújt számunkra, ám egyelőre nem tartozik a szívbetegségek kockázatelemzéséhez" - magyarázta Dr. Nieca Goldberg, a New York-i NYU Langone Egészségügyi Központ Női Szívek Program igazgatója.

A lipoprotein(a) egy a vérben keringő molekula, amely nagyon hasonlít a "rossz-koleszterinként" elhíresült LDL-koleszterinre, valamint egy véralvadásban résztvevő fehérjére. "Mindkét oldalról a legrosszabb tulajdonságokat hozta" - mondta el Goldberg. A lipoproteinek feladata a zsír szállítása a vérben. Ezeket a zsírokat a szervezet fontos alapanyagként is hasznosítja, például sejthártya képzésekor. A túl sok lipoprotein a vérben azonban megtapadhat a verőerek falán, és elzárhatja azokat.

A lipoprotein(a)-ra akkor figyelt fel a világ, mikor 2006-ban a Journal of the American Medical Association-ban megjelent egy közlemény, mely szerint a legmagasabb (65 mg/dl) lipoprotein(a) szinttel rendelkező nők 67 százalékkal nagyobb eséllyel kapnak szívbetegséget, vagy stroke-ot, mint az alacsony lipoprotein szinttel rendelkezők. A lipoprotein(a) normálértéke 30 mg/dl alatt van. A vizsgálatba 28 000 nőt vontak be. Azt is megállapították, hogy ha a 65 mg/dl feletti lipoprotein(a) érték 120 mg/dl feletti LDL-lel társult, a rizikó 80 százalékkal emelkedett. Szakértők szerint a lipoprotein(a)-t csak az ismeretlen okú szívbetegségben szenvedőknél kell ellenőrizni, vagy ha a családban már előfordult magas érték. Egyéb esetekben a hagyományos rizikófaktorokat kell vizsgálni, mint a testmozgás hiánya, dohányzás, magas vérnyomás és magas koleszterinszint.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső