Újabb probléma a szteroidokkal

Jelentősen fokozza a tüdőgyulladás veszélyét a kortikoszteroid-inhaláció krónikus obstruktív tüdőbetegsében (COPD-ben) szenvedő betegeknél, derül ki egy, a közelmúltban közzétett tanulmányból.

Az összesen 14.426 beteg bevonásával készült 11 randomizált, kontrollált vizsgálatot elemző kutatók azt is megállapították, hogy az inhalációs kortikoszteroidok (ICS) használata nem javította a COPD-s betegek túlélését. A COPD kialakulása szorosan összefügg a dohányzással. "Az ICS terápia 34 százalékkal fokozta a tüdőgyulladás rizikóját";írta a Journal of the American Medical Association (JAMA) november 26-i számában az amerikai marylandi Johns Hopkins Egyetem és a kanadai Manitobai Egyetem kutatócsoportja. Továbbá minél nagyobb a szteroidadag, annál inkább nő a tüdőgyulladás kockázata, áll a közleményben.

"Fontos, hogy tisztában legyünk az inhalációs szteroidok tüdőgyulladásra hajlamosító hatásával, mivel az orvosok hajlamosak közepesről nagy dózisra emelni a kezelést, különösen az olyan betegeknél, akik nem reagálnak a gyógyszerre" - írták. "Eredményeink alapján a dózisemeléssel valójában nagyobb veszélynek tesszük ki a beteget a tüdőgyulladás szempontjából." Az alacsony kilégzési térfogatot produkáló betegek, és a csak rövid távú ICS kezelésben részesülők még inkább veszélyeztetettek az inhalációs kortikoszteroidok használata idején, folytatódik a jelentés.

A kutatók nem tudták egyértelműen megmondani, hogy miért fokozza a pneumónia rizikóját az ICS terápia, ám azt kiderítették, hogy a szteroidok nem javítják a COPD túlélését, mely a negyedik leggyakoribb halálok az Egyesült Államokban. Az áttekintés szerint a COPD betegek túlélését kizárólag a dohányzás abbahagyása és az oxigénpótló kezelés hosszabbítja meg. A COPD, melynek vezető tünetei a köhögőrohamok, köpetképződés és légszomj, 10-15 millió beteget érint, és 120 000 halálesetért felelős évente az Egyesült Államokban. A kortikoszteroidok inhalációja csak a tünetek enyhítésére és a COPD-vel összefüggő szövődmények javítására alkalmazható, áll a közleményben.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: