Új módszer a nukleáris hulladékok kezelésére

A nukleáris hulladékok könnyebb kezelését szolgáló eljárást dolgoznak ki Szegeden. Az erről szóló megállapodást a napokban írták alá a Tisza-parti városban.

A működő, és az újonnan építendő paksi blokkok stabil és biztonságos működtetése mellett fontos a nukleáris hulladék, köztük a kiégett fűtőelemek kezelése is. Erre javasolt egy kidolgozandó megoldást Gérard Mourou, aki tavaly elnyerte a fizikai Nobel-díjat.

nukleáris hulladék, atomerőmű, Paks, Szeged, SZTE
nukleáris hulladék, atomerőmű, Paks, Szeged, SZTE

Forradalmi kutatási program

Jelenleg több nemzetközi szervezet dolgozik egymással együttműködve ezen a területen. A hosszú felezési idejű nukleáris hulladékot stabil vagy gyorsan lebomló magokká alakító lézeres neutron forrás kifejlesztését a kormány három évig - összesen 3,6 milliárd forinttal - támogatja, mint nemzeti kutatási programot. A nemzetközi konzorcium munkáját a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) koordinálja, de a kutatásban részt vesz a párizsi Ecole Politechnique egyetem és a kaliforniai székhelyű Tri Alpha Energy vállalat is.

Felkerül Szeged a tudományos világtérképre

Így hat a szervezetre a sugárzás - részletek!

A nukleáris hulladékok könnyebb kezelését szolgáló projekt egy olyan ambiciózus tudományos kezdeményezés, amely a környezet és általában az emberiség számára is nagyon fontos. Ez a kutatási program nemcsak a szegedi kutatóközpontot, hanem a várost és a Magyarországot is elhelyezi a tudományos világtérképen - mondta a három - magyarországi, csehországi és romániai - kutatóközpont munkájának összehangolásáért felelős ELI Delivery Consortium vezérigazgatója, Allen Weeks.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: