Új, megdöbbentő adatok az alkoholfogyasztásról

Az alkoholfogyasztás egyre nő és az ezzel összefüggő megbetegedések száma is egyre emelkedik. Világszerte minden huszonötödik halálesetért az alkohol a felelős - olvasható egy új tanulmányban.

Az egy főre eső alkoholfogyasztás világátlaga évente 6,2 liter tiszta szesz, illetve körülbelül 12 egység/fő hetente. A fogyasztás Európában a legmagasabb (11,9 liter, illetve 21,5 egység/hét). Észak-Amerikában ez 9,4 liter (18 egység/hét), miközben a kelet-mediterrán térségben mindössze 0,7 liter (1,3 egység/hét). A férfiak világszerte többet isznak, mint a nők, azonban a gazdagabb országokban a nők között nagyobb arányban fordulnak elő alkoholt fogyasztók. "Emellett figyelembe kell vennünk, hogy a felnőtt népesség nagy része, a férfiak 45, a nők 66 százaléka egyáltalán nem fogyaszt alkoholt" - mondta el Dr. Jurgen Rehm, a torontói Addiktológiai és Pszichiátriai Központ kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A 2004-es statisztikák szerint a világon minden 25. halálesetért (3,8 százalék) az alkohol tehető felelőssé, ez az arány Európában a legmagasabb (10 százalék). Európán belül a helyzet a volt szovjet tagköztársaságokban a legrosszabb (15 százalék). Az egy főre jutó alkoholfogyasztást alapul véve az alkohollal összefüggő halálozások aránya a fejlődő országokban a legmagasabb, különösen Délkelet-Ázsiában.

A tanulmány szerint az alkohollal összefüggő halálozás 2000 óta egyre nőtt, főként mivel egyre több nő iszik. A legtöbb halálesetet sérülések, daganatok, szív-érrendszeri betegségek és májzsugor okozta. A fiataloknál gyakoribbak az alkohol okozta megbetegedések. Skóciában 358 dollárba kerülnek az alkohollal kapcsolatos kiadások, Amerikában 837 dollárba, míg Thaiföldön mindössze 122 dollárba.

"Globálisan az alkohol okozta megbetegedések terhei akkorák, mint a dohányzásé 2000-ben, a legsúlyosabb a helyzet a fejlődő országokban" - olvasható a tanulmányban. "Ez egyáltalán nem meglepő, mivel a világ alkoholfogyasztása egyre nő, különösen a két legnépesebb országban, Indiában és Kínában." A tanulmány a Lancet aktuális számában jelent meg.

Forrás: Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció