Új lehetőség a vérnyomás csökkentésére

A londoni Szent György Egyetem munkatársai egy, az érfalban lévő új fehérjét írtak le, mely szerepet játszik a vérnyomás fenntartásában. A felfedezés akár új utat nyithat a magasvérnyomás-betegség kezelésében.

Dr. Iain Greenwood és munkatársai egy káliumcsatornával, a Kv7.4 nevű fehérjével foglalkoztak, és megállapították, hogy annak téves működése képes fenntartani a vérnyomás magas értékét. A magasvérnyomás-betegség a fejlett világ leggyakoribb diagnózisa, becslések szerint Nagy-Britanniában minden harmadik felnőtt szenved ettől az állapottól. Ismert, hogy a magas vérnyomás növeli a szívroham, a szívelégtelenség, a szélütés (stroke) és a vesebetegségek kockázatát.

A Circulation júliusi számában közölt tanulmány a vérnyomás-szabályozás újabb részleteit tárja fel, emiatt újabb támadáspontokat szolgáltat a jövőbeni terápiás beavatkozás számára. A kutatók megállapították, hogy a Kv7.4 szerepe alapvető az érösszehúzódás-értágulás szabályozásában. A szervezet az erek tágasságának befolyásolásával éri el a vérnyomás kívánt értékét - például akár a testhelyzet megváltozása is változásokat von maga után.

A kutatók egerekkel végzett kísérleteik során megállapították, hogy sok magas vérnyomásban szenvedő egyednél hibás a Kv7.4-csatorna működése. A kálium egyensúlya szabályozza az érfalban lévő, összehúzódásért felelős simaizmok működését. Amennyiben a csatorna nem megfelelő időben nyit és zár, az izomsejtek mikrokörnyezete az optimálistól eltérő lesz, ami a sejtek túlzott reakciójában, összehúzódásban nyilvánul meg. Ez végső soron pedig az erek szűkítését, a vérnyomás emelkedését eredményezi.

Ugyanakkor a kutatók arra is rávilágítanak, hogy az egészséges vérnyomás szempontjából továbbra sem elhanyagolhatóak az életmódbeli tényezők, így a rendszeres testmozgás, a sóbevitel korlátozása, zöldségek és gyümölcsök fogyasztása. Mindazonáltal a jelenleg alkalmazott vérnyomás-csökkentő gyógyszerek hatása nem teljes, ezért az újfajta stratégiáknak mindenképpen létalappal rendelkeznek.

Animáció: HáziPatika.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: