Új lehetőség a rövidlátók számára

Azok a rövidlátók, akik nem végeztethetnek lézeres szemműtétet, jól járhatnak a kollagénszerű anyagból készült beültethető lencsékkel - közölték japán kutatók.

Bár a LASIK típusú szemműtétek biztonságosságuk és hatékonyságuk miatt rendkívüli népszerűségnek örvendenek, azonban a súlyos rövidlátóknál és a vékony szaruhártyával rendelkezőknél a szaruhártya-elvékonyodás elkerülésének érdekében korlátozásokra volt szükség. Korábbi kutatások már bebizonyították, hogy a kollagén kopolimerből készült lencsék hatékonyan korrigálják a mérsékelt és súlyos látásproblémákat, a beültetés visszafordítható és a lencsék cserélhetők. Azonban felmerült az aggodalom, hogy a lencsék olyan szövődményeket okozhatnak, mint a szürke hályog, a szemet bélelő sejtréteg károsodása és a zöld hályog.

A vizsgálatban a kanagawai Kitasato Egyetem Orvosi Karának kutatói 34 páciens 56 beültetett lencséjét követték nyomon négy évig, ekkor a kívánt látáskorrekciót 79 százalékban sikerült 0,5 dioptriás pontossággal, 93 százalékban pedig 1 dioptrián belül elérni,. A nyomon követési időszakban nem jelentkeztek a látást veszélyeztető szövődmények sem.

"A lencsebeültetés jó alternatíva a mérsékelt és súlyos rövidlátás kezelésében" - írták a szerzők, azonban még hosszabb távú vizsgálatok szükségesek az esetleges későbbi komplikációk feltárására.

A tanulmány az Archives of Ophtalmology 2009. júliusi számában olvasható.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció