Új karrier előtt az élesztő!

A mák hamarosan találkozhat a vetélytársával a morfintermelésben. Amerikai és kanadai kutatók ugyanis olyan fermentációs eljáráson dolgoznak, amely ipari termékké alakíthatja a morfint.

Élesztőgombák génmanipulációjával érnék el, hogy a mikrobák morfint szintetizáljanak, amely számos gyógyszer alapanyaga. Az ipari termelés ezeknek a készítményeknek alaposan levihetné az árát az alapanyag könnyű és olcsó előállíthatósága miatt. Ugyanakkor szakértők attól tartanak, hogy az új élesztőtörzsekkel a kábítószer kereskedőknek lehetőségük lenne a cukrot morfinná vagy heroinná alakítani, méghozzá olyan könnyen, mintha házi sört főznének a garázsban.

Az opiátok az úgynevezett benzilizokinolin alkaloidák (BIA) vegyületcsoportjába tartoznak, amelyek közé összesen mintegy 2500 ismert vegyület tartozik. A morfin mellett közöttük van a tebain, amely fájdalomcsillapítók alapjául szolgál, de vannak itt általánosan használt görcsoldó vegyületek, antibiotikumok, és rákellenes szerek is. Ezek olyan bonyolult kémia szerkezetek, amelyeket nehéz és költséges laboratóriumban szintetizálni. A gyógyszerészek ezért már régóta keresik a könnyebb és olcsóbb utat ezekhez a vegyületek, annak reményében is, hogy új gyógyszereket találnak.

Egészséges-e, ha nyersen esszük az élesztőt? Valóban pótolja a B-vitamint? Olvasónk kérdezett, szakértőnk válaszolt! A BIA termelő élesztőgombák tervezésekor a kutatók a projektet általában két részre osztják. Az első részben olyan enzimeket juttatnak a génekbe, amelyek átalakítják a tirozin aminosavat egy intermedier vegyületté, az úgynevezett S-Reticulinná. Ebben a lépésben létrehoznak egy kulcsfontosságú elágazási pontot. Ez ahhoz vezethet, hogy a szintézis sok különböző BIA vegyületet eredményez. Ezek közül egy ösvény a morfinhoz és a kodeinhez vezet, míg mások az antibiotikumokhoz és rákellenes vegyületekhez. A morfin létrehozásához az S-Reticulint először átalakítják R-Reticulinná, amelyből aztán tebain és végül morfin lesz.

Ez elméletben világos, de a gyakorlati lépések nem egyszerűek. Tavaly, a Stanford Egyetemen a Christina Smolke által vezetett kutatók már azt jelentették, hogy megvannak azok az élesztő enzimek, amelyek a tebain molekulát képesek morfinná alakítani. A múlt hónapban pedig, Vincent Martin, a montreáli Concordia Egyetem mikrobiológusa és munkatársai arról számoltak be, hogy megtervezték azt az élesztőt, amelyek az átalakítási folyamat második fázisában szükséges lépéseket elvégzi az R-reticulintól a morfinig haladva.

Új felhasználást fejlesztettek ki az élesztőgombának

Az első fázis kivitelezése azonban talán még ennél is nehezebb dió. A glükózból tirozint csinálni egyszerű, hiszen az élesztő természetes körülmények között is képes rá. Ugyan japán kutatók már 2011-ben beszámoltak róla, hogy az Escherichia coli baktérium segítségével a triozint átalakították S-reticulinná, de az első fázis a mai napig nem működik elég jól.

A legnagyobb gátat a tirozint konvertáló egyik vegyület, az úgynevezett L-dopa okozza, amely az eddigi kísérletek során rosszul működött. A Berkeley Egyetemen azonban De John Dueber biomérnök és kollégái rájöttek, hogy a folyamatban résztvevő DOPA dioxigenáz enzim az L-Dopát sárgás pigmentté alakítja. Ezt az enzimet így színjelzőként használhatták annak megállapítására, hogy bármely más enzim képes volt-e a triozint L-Dopává alakítani.

Végül találtak Martin csapatával közösen egy cukorrépából kinyert enzimet, a tirozin-hidroxilázt, amely képes volt a triozint L-Dopává alakítani az élesztőben. Az enzim véletlenszerű mutációinak megfigyelésével az eredeti átalakító teljesítményt aztán a háromszorosára tudták növelni. Jelenleg az a feladat, hogy képesek legyenek ezt a folyamatot egyetlen organizmusban integrálni. Ehhez az S-reticulint R-reticulinná kell átalakítani, ami az áthidaló kapocs az első és a második fázis között. A kutatók úgy becsülik , hogy ehhez még két-három év munkára van szükség.

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +19 °C
Minimum: +5, +10 °C

A napsütéses időszakok mellett többször erősen felhős időre készülhetünk, szórványosan várható eső, zápor, néhol zivatar is. Élénk, erős északnyugati szél mellett 13, 19 fokos maximumhőmérsékletekre számíthatunk. Szombaton kettősfronti hatást tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, emellett görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, többszöri rosszullét léphet fel. A fülledt időszakokban jellemző lehet a légszomj és a nehézlégzés. A kinti programok során változékonyságra kell készülni. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: