Új feltételezés az autizmus kialakulásáról

Az autisztikus zavarokat mutató fiúk az anyaméhben fokozott férfi nemi hormonoknak és szteroidoknak vannak kitéve - állapították meg dán és brit kutatók.

"Tanulmányunk azt bizonyítja, hogy az autizmussal élő fiúk és a nem-autisztikus fiúk között hormonális biokémiai különbségek vannak, már azelőtt, hogy megszülettek volna" - erről Dr. David Hougaard, a dán Állami Szérum Intézet biokémiai, immunológiai és genetikai részlegének igazgatója beszélt a Science Nordic szerint .

"Mindez azt mutatja, hogy újabb okunk van arra, hogy feltételezzük, nemcsak a növekedés során lépnek fel autizmushoz vezető tényezők" - magyarázta a kutató. A szakértők speciális technikával elemezték a magzatvízből vett mintákat. Minderről a című szaklapban tettek közzé tudományos tanulmányt.

A később autisztikus vonásokat mutató fiút szülő nőknél már a magzatvízben magasabb tesztoszteronszintet mértek, de magasabb volt az androszténdion-, a hidroxi-progeszteron- és a progeszteron-szintjük is. Ezek a szteroidok a tesztoszteronhoz hasonló nemi hormonok keletkezését segíti elő.

A tesztoszteron egy olyan nemi hormon, amely kontrollálja a nemi szervek és az izmok fejlődését. Az autisztikus zavarral élő fiúk és az ilyen zavartól mentes fiúk összehasonlításakor a kutatók úgy találták, az anyaméhnek már akkor más a biokémiai összetétele, amikor még nem jött létre tesztoszteron.

Az autisztikus zavarokat mutató fiúk az anyaméhben fokozott férfi nemi hormonoknak  vannak kitéve

Mindez azért is fontos felfedezés Hougaard szerint, mert magyarázatot ad arra, hogy az autizmus miért a fiúknál gyakoribb. (3:1-hez az aránya az autisztikus jegyeket mutató fiúknak a lányokhoz képest.) A kutatók már eleve feltételezték, hogy az autisztikus zavarral küzdő fiúkat szülő nőknél magasabb a tesztoszteron szintje a magzatvízben - és ez a hipotézisük most be is igazolódott.

A tudósok mindehhez rendkívül kiterjedt adatbázist elemeztek. Az Állami Szérum Intézetben 20 ezer terhes nő magzatvízmintáját elemezték. Közülük 128 nő hozott világra olyan fiút, akinél az autizmus jegyeit diagnosztizálták. Ugyanakkor Hougaard hangsúlyozta, hogy nem az autizmust kiváltó okot találták meg. Inkább ahhoz járultak hozzá kutatásukkal, hogy jobban érthetővé váljék az autizmus kialakulása .

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +15 °C

Estig gomolyfelhős, napos idő várható, majd a gomolyfelhők a nyugati országrész, illetve hozzávetőlegesen az Eger-Békéscsaba tengelyű összeáramlási zóna kivételével mindenütt leépülnek, kiderül az ég. Az említett sávban estig még kialakulhatnak záporok, esetleg egy-egy zivatar, másutt nem valószínű csapadék. Az északi, északnyugati szél eleinte még nagy területen lesz élénk, majd estére mérséklődik a légmozgás. Késő estére 16 és 24 fok közé hűl le a levegő. Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgörcs és fejfájás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra