Új feltételezés az autizmus kialakulásáról

Az autisztikus zavarokat mutató fiúk az anyaméhben fokozott férfi nemi hormonoknak és szteroidoknak vannak kitéve - állapították meg dán és brit kutatók.

"Tanulmányunk azt bizonyítja, hogy az autizmussal élő fiúk és a nem-autisztikus fiúk között hormonális biokémiai különbségek vannak, már azelőtt, hogy megszülettek volna" - erről Dr. David Hougaard, a dán Állami Szérum Intézet biokémiai, immunológiai és genetikai részlegének igazgatója beszélt a Science Nordic szerint.

"Mindez azt mutatja, hogy újabb okunk van arra, hogy feltételezzük, nemcsak a növekedés során lépnek fel autizmushoz vezető tényezők" - magyarázta a kutató. A szakértők speciális technikával elemezték a magzatvízből vett mintákat. Minderről a című szaklapban tettek közzé tudományos tanulmányt.

A később autisztikus vonásokat mutató fiút szülő nőknél már a magzatvízben magasabb tesztoszteronszintet mértek, de magasabb volt az androszténdion-, a hidroxi-progeszteron- és a progeszteron-szintjük is. Ezek a szteroidok a tesztoszteronhoz hasonló nemi hormonok keletkezését segíti elő.

A tesztoszteron egy olyan nemi hormon, amely kontrollálja a nemi szervek és az izmok fejlődését. Az autisztikus zavarral élő fiúk és az ilyen zavartól mentes fiúk összehasonlításakor a kutatók úgy találták, az anyaméhnek már akkor más a biokémiai összetétele, amikor még nem jött létre tesztoszteron.

Az autisztikus zavarokat mutató fiúk az anyaméhben fokozott férfi nemi hormonoknak  vannak kitéve

Mindez azért is fontos felfedezés Hougaard szerint, mert magyarázatot ad arra, hogy az autizmus miért a fiúknál gyakoribb. (3:1-hez az aránya az autisztikus jegyeket mutató fiúknak a lányokhoz képest.) A kutatók már eleve feltételezték, hogy az autisztikus zavarral küzdő fiúkat szülő nőknél magasabb a tesztoszteron szintje a magzatvízben - és ez a hipotézisük most be is igazolódott.

A tudósok mindehhez rendkívül kiterjedt adatbázist elemeztek. Az Állami Szérum Intézetben 20 ezer terhes nő magzatvízmintáját elemezték. Közülük 128 nő hozott világra olyan fiút, akinél az autizmus jegyeit diagnosztizálták. Ugyanakkor Hougaard hangsúlyozta, hogy nem az autizmust kiváltó okot találták meg. Inkább ahhoz járultak hozzá kutatásukkal, hogy jobban érthetővé váljék az autizmus kialakulása.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)