Új, egyszerű és hatékony beavatkozás meddőség ellen!

Egyszerű, minimálisan invazív beavatkozás meggyógyíthatja a férfi meddőség egy gyakori okát, és javíthatja a pár esélyét a gyermekvállalásra, derül ki egy friss közleményből, mely a Radiology augusztusi számában jelent meg.

A férfiak meddőségének egyik oka lehet az úgynevezett varicocele, ami a herezacskó vénáinak tágulatát jelenti, és mivel akadályozza a herék megfelelő keringését, gyakran társul kis mennyiségű és gyengén mozgó spermiummal. A varicocele minimálisan invazív módszerrel, katéteres embolizációval is gyógyítható. A beavatkozás során röntgenvezérlés mellett egy katétert juttatnak a lágyékon át a kérdéses vénába, majd ott a helyszínen zárják el az eret. "A varicocele katéteres embolizációjával nő a spermiumok száma és javul a mozgékonyságuk, ami segítheti a meddőség megoldását" - magyarázta Dr. Sebastian Flacke, a bostoni Tufts Egyetem radiológus docense, a kutatás vezetője. Az eljárás után a felépülés rendkívül rövid időt vesz igénybe, a betegek többsége már másnap elhagyhatja a kórházat.

A varicocele igen gyakori megbetegedés, a férfiak 20 százalékánál mutatható ki tágult véna a herezacskóban. Nem minden esetben okoz azonban tüneteket, vagy éppen meddőséget, éppen ezért nem is mindig szükséges kezelni. Rendszerint akkor kerül szóba a kezelés, ha fájdalmat, összezsugorodást, vagy meddőséget okoz. A katéteres embolizációt azonban - egyszerűsége is kiváló hatékonysága (az eljárás több mint 95 százalékban megoldja a problémát) miatt - akkor is érdemes lehet elvégezni, ha a fogamzás körüli gondok egy része a nőt érinti. Több és egészségesebb spermiumok ugyanis ilyen esetekben is javítják az esélyeket. Dr. Flacke szerint a meddőség oka rendszerint mindkét félben keresendő egyszerre. Általában a férfiak és nők fele-fele arányban felelősek a gyermektelenségért.

A vizsgálathoz Dr. Flacke 223 meddő és legalább egy tágult herevénával rendelkező férfi adatait elemezte. Az összesen 228 tágult véna közül 226-ot sikerült elzárni az embolizációval. Három hónappal később 173 beteg spermáját tanulmányozták, és kiderült, hogy a spermiumok száma és mozgékonysága is szignifikáns mértékben, pozitív irányban változott. Hat hónap elteltével 45 pár (26 százalék) számolt be terhességről. Dr. Flacke szerint ez nagyon magas arány, különösen ahhoz képest, hogy mennyire egyszerű a beavatkozás.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: