Új betűtípus segíti az egyetemistákat

Ausztrál kutatók létrehoztak egy betűtípust, amelyet nehezebb elolvasni az átlagosnál, emiatt viszont hatékonyabbá teszi a szövegben rejlő információk megjegyzését. A karakterkészletet bárki ingyenesen letöltheti.

Egy közelmúltbeli kutatás kiderítette, meddig érdemes új nyelveke tanulásába fogni. Részleteket a meglepő eredményekről ide kattintva olvashat.

"A legtöbb betűtípust úgy tervezik meg, hogy egyszerű legyen elolvasni. Éppen ezért szakítanunk kellett a szokásos dizájnelvekkel, hogy megnehezítsük egy kicsit az olvasók dolgát" - fogalmazott az IFLScience-nek nyilatkozva dr. Janneke Blijlevens. A pszichológus néhány kollégájával és dizájnerekkel közösen alkotott meg egy új betűtípust az ausztrál RMIT Egyetemen. Ennek hátterében az állt, hogy korábbi tanulmányok szerint az emberek könnyebben emlékeznek azokra az információkra, amelyek megszerzése érdekében agyuknak extra erőfeszítéseket kellett megtennie. Fontos persze megtalálni a határt, ha ugyanis valamit túl nehéz elolvasni, akkor sokan vagy egyáltalán nem is fognak vesződni vele, vagy egyszerűen csak keveset értenek meg az előttük lévő szövegből.

A Sans Forgetica karakterkészlete jó szolgálatot tehet a memóriánknak
A Sans Forgetica karakterkészlete jó szolgálatot tehet a memóriánknak

A kutatócsapat tehát létrehozott három új, nehezebben olvasható betűtípust, mielőtt azonban megkezdődhetett volna ezek éles tesztelése, kettőt máris elvetettek. Az egyiket azért, mert túl könnyen kiolvashatónak bizonyult, míg a másikat, mert túl átláthatatlanra sikerült. Az arany középutat jelentő opció a Sans Forgetica nevet kapta. Ez az Albion egy módosított változata, amelynek betűi - akárcsak a folyók neve egyes térképeken - enyhén hátrafelé dőlnek, éppen fordítva, mint a hagyományos dőlt formázás esetén, továbbá minden betűből kivettek egy-egy apró részletet.

A tesztelésben összesen több mint 300 egyetemi hallgató vett részt, akik egy olyan szöveget kaptak kézhez, amelynek egyes részei a közismert Arieal, míg a többi részlet Sans Forgetica betűkből állt. Ezután a diákoknak ki kellett tölteniük egy feleletválasztós kérdéssort a tartalomra vonatkozóan. A kísérlet végül statisztikailag szignifikáns különbséget hozott, ugyanis míg az Arial típus esetén a szövegbeli információk 50 százalékát sikerült újra felidéznie a hallgatóknak, addig az új karakterekbe bújtatott mondatok esetén 57 százalékot ért el ez az arány.

Blijlevens kifejtette, hogy a Sans Forgeticát eredetileg olyasminek szánták, ami segítséget jelenthet a hallgatók számára a vizsgára való felkészülésben, pontosabban jegyzetek készítésekor. Gyakorló előadóként azonban a kutató arra vonatkozóan is lát potenciált, hogy a tanárok e betűtípus alkalmazásával emeljék ki a tananyag legfontosabb részleteit, gondolatait. Az alkotók leszögezték, sosem volt céljuk, hogy pénzzé tegyék az új betűtípust, ezt alátámasztandó pedig az egyetem mindenki számára ingyenesen letölthetővé tette a Sans Forgeticát.

Forrás: iflscience.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: