Tovább fejlődhet a magyar gyógyszeripar

Az egészség az egyén életminőségét és a társadalom jövedelemtermelő képességét egyaránt meghatározza. Ezért nagyon fontos, hogy a gyógyszeripar fejlesztése a jövőben is folytatódjon - hangzott el a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (Magyosz) budapesti konferenciáján.

A héten elkezdődött az egészségipari stratégia közigazgatási egyeztetése - közölte Lengyel Györgyi, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) egészséggazdaságért felelős miniszteri biztosa. A cél, hogy növeljék az ágazatban a hozzáadott értéket, erősítsék az egészségipari kis- és közepes vállalatokat, kijelöljék a legfontosabb fejlesztési területeket és ösztönözzék a technológiaváltást. A magyar gyógyszeripar kutatási-fejlesztési hagyományai erősek, a gyártók rugalmasak és együttműködőek, de tőkehiányosak - tette hozzá.

innováció, gyógyszerfejlesztés, gyógyszeripar, gyógyszerek, egészségügy
Fontos, hogy a gyógyszeripar fejlesztése a jövőben is folytatódjon. Fotó: iStock

A jelen nagy kihívásai

Jelentős kihívás az új, ám a korábbiaknál sokkal drágább gyógyszerek támogatása. Ugyanis a betegek kisebb részét kell a támogatások túlnyomó hányadával segíteni, és sokan több százmillió forintos készítményekre szorulnak - közölte Bidló Judit, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK, korábban OEP) főigazgató-helyettese. Véleménye szerint a finanszírozás akkor tartható fenn, ha csak a valóban hatékony innovációkra terjed ki.

Több ezer új gyógyszert fejlesztenek - részletek itt!

A gyógyszeripar új technológiái egyre összetettebb készítményeket állítanak elő, a gyógyszerekhez pedig gyorsabban akarnak hozzájutni a fogyasztók. Ezzel párhuzamosan a hatósági szerepkör is szélesedik: nem szorítkozhat csupán ellenőrzésre és engedélyezésre, hanem támogatnia kell a fejlesztéseket is - mondta Tarnai Judit, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese.

A magyar gyógyszeripar helyzete

A magyar gyógyszeripar beágyazódott a globális gazdaságba, de továbbra is belföldön alkot stratégiát és hoz döntéseket, nyereségét pedig Magyarországra forgatja vissza - emelte ki Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója. Indokolatlannak nevezte egyes külföldi készítmények térnyerését, a magyar gyártók bevételei ugyanis jelentős mértékben járulnak hozzá a fenntartható fejlődéshez. A gyógyszeripari újítások akkor értékesek igazán Magyarország számára, ha itthon hasznosulhatnak - tette hozzá.

Greskovits Dávid, a MAGYOSZ elnöke pedig együttműködést sürgetett a gyógyszeripari vállalatok, az orvostársadalom, az egyetemek, a gyógyszerellátók, a hatóságok és a döntéshozók között. Mint mondta, a magyar gyógyszereket a világ csaknem száz országában ismerik el, a Magyarországon előállított készítmények a belföldi gyógyszerforgalomnak több mint a felét fedezik, az ágazat kutatási-fejlesztési kiadásai pedig megközelítik a 70 milliárd forintot évente.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció