Teszt, amely tíz évvel előre jelzi a cukorbetegséget

Szakértők úgy vélik, hogy egy egyszerű vérvizsgálattal már akár 10 évvel a betegség első tünetének megjelenése előtt kimutatható a cukorbetegség.

Amerikai kutatók a vérben lévő öt aminosav szintjének vizsgálata révén pontosan meg tudták határozni, kiben alakult ki később 2-es típusú diabétesz. A Harvard Egyetem kutatói azt remélik, hogy a jövőben egy ilyen vérvizsgálattal szűrni lehet majd a 2-es típusú cukorbetegséget. A betegség korai diagnosztizálásával ugyanis meg lehet előzni az olyan súlyos szövődményeket, mint például a vakság.

Dr. Victoria King, a Brit Diabétesz Társaság kutatója így nyilatkozott az eredményről: "A 2-es típusú diabétesz korai diagnózisa és hatékony kezelése kulcsfontosságú az olyan szövődmények kockázatának visszaszorításában, mint a szívbetegség, a stroke, a veseelégtelenség, a vakság és az amputáció. A betegség kockázatának kitett személyek beazonosítása tehát nagyon fontos. Az amerikai kutatók eredményei a későbbiekben olyan módszerek kidolgozásához vezethetnek, amelyekkel azonosíthatjuk a kockázatnak kitett pácienseket, ugyanakkor alaposabb betekintést engedhetnek abba, hogyan és miért alakul ki a 2-es típusú cukorbetegség."

A 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata szoros összefüggésben áll a túlsúllyal, az ülő életmóddal és az egészségtelen étrenddel. A betegség sok esetben egészséges testsúly és életmód fenntartásával megelőzhető vagy késleltethető.

Dr. Robert Gerszten munkatársaival 2422 egészséges önkéntesen végezte el a vérvizsgálatot. 201 személyben később kialakult a cukorbetegség. A korai vérvizsgálat pontosan azonosította a későbbi betegeket, már évekkel az első tünetek megjelenése előtt. Az aminosavak legmagasabb szintjével rendelkezőkben ötször nagyobb volt a diabétesz kialakulásának valószínűsége a kutatás következő 12 éve alatt.

A kutatók hangsúlyozták, hogy további kutatásokra lesz szükség, mielőtt a tesztet általános felhasználásra lehet javasolni.

Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső