Tényleg lehetséges halálra rémülni?

A horrorfilmekben gyakori (és éppen ezért egy kicsit már elcsépelt) jelenet, amikor egy szereplőt úgy megijesztenek, hogy az holtan esik össze, esetleg a félelem és a szorongás vezet a halálához. Valóban megtörténhet ilyen? Belehalhatunk a félelembe?

Harcolj vagy menekülj

A félelmetes helyzetekre az evolúció során kialakult az úgynevezett "harcolj vagy menekülj" válaszreakció, vagyis a szervezetünk egy-egy komoly stresszhelyzetre, fizikai veszélyre úgy reagál, hogy megemeli a szívverést, kitágítja a pupillákat, megnöveli az izmok vérellátását, fokozza az adrenalin nevű hormon termelődését stb. Ezek mind szükségesek voltak ahhoz, hogy képesek legyünk elmenekülni egy feldühödött vadállat elől, vagy fel tudjuk vele venni a harcot. Ezt a reakciót a központi idegrendszer szabályozza.

Ezek a reakciók akár az életünket is megmenthetik (bár manapság meglehetősen kicsi az esély arra, hogy egy veszélyes vadállattal kell szembenéznünk), de az adrenalin megnövekedett szintje akár károsíthatja is a szervezetünket, elsősorban a szívünket.

Mire használhatjuk a félelmet? Vannak, akik egyszerűen imádják a félelmet: "beindítja" őket. Mások mindent megtesznek, hogy elkerüljék az aggasztó helyzeteket. Miért bánunk ennyire különbözően a félelmeinkkel? Kattintson! Az adrenalin hatására ugyanis nagy mennyiségű kalcium kerül a szív izmaiba, melyek ennek hatására összehúzódnak - ez hosszabb távon akár azt is eredményezheti, hogy az izmok nem képesek ellazulni. Ha valaki nagyon fél, az hosszú ideig tartja felfokozott állapotban a szervezetét, a szív sejtjeibe folyamatosan áramlik a kalcium, így az izmok rendkívül erős görcsbe rándulhatnak. Ez pedig akár szívritmuszavarokat , fibrillációt is okozhat, vagyis a szív nem úgy ver, ahogyan kellene neki.

A hirtelen ijedtség különösen a szívbetegekre lehet veszélyes

A hirtelen ijedtség különösen a szívbetegekre lehet veszélyes

Akár halált is okozhat

A szívritmus zavarai pedig akár a vérnyomás zuhanásához, az agyi vérellátás akadályoztatásához, és eszméletvesztéshez is vezethetnek. Szélsőséges esetben ezek az események halált is okozhatnak.

A szakemberek szerint ráadásul ezek a kellemetlen, időnként halálos tünetek nemcsak a félelem miatt alakulhatnak ki, hanem más, extrém erős érzelmek is kiválthatják a fokozott adrenalintermelődést, így az esetleges szívritmuszavart is. Ezek közé tartozik például a szexuális együttlét, egy sportesemény miatt érzett izgalom, de akár hangos zajok, sőt szagok is okozhatják a szervezet pánikreakcióját.

Nagyon ritka

Szerencsére, rendkívül ritka, hogy valaki halálra ijedjen, de egyáltalán nem lehetetlen. Az idősebbek, illetve a szívbetegek nagyobb veszélyben vannak, hiszen eleve nem működik már olyan jól a szívük. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a fokozott stresszre adott válaszreakcióinkon mi magunk is változtathatunk, a különböző stresszkezelési technikákkal (jóga, meditáció stb.) ugyanis "megtaníthatjuk" a szervezetünket arra, hogy kevésbé erőteljesen reagáljon.

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: