Teljesen új elmélet őseinkről

Európa, nem pedig az idáig feltételezett Afrika lehet az ember evolúciós történetének első ismert állomása egy friss kutatás szerint.

Részben átírhatja az emberré válás történetét egy közelmúltban készült kutatás. Az emberi evolúció történetét mindössze két fogmaradvány alapján vizsgálták eddig, amely bő hétmillió évvel ezelőttről származott. Mindkettő a Graecopithecus nevű főemlőstől származik, melynek maradványait a Balkánon találták meg: egyet Görögországban, egyet pedig a mai Bulgáriában. Ezeket a leleteket új szempontok alapján vizsgálták, és az Index cikke szerint új megvilágításba kerülhet őseink eredete.

Az élelmiszer-feldolgozó ipar folyamatai megváltoztatták az emberi száj baktériumflóráját, ami krónikus problémákhoz vezetett - derül ki egy friss tanulmányból, amely szerint őseink sokkal egészségesebb fogazattal büszkélkedhettek, mint mi. Milyen mosolya volt az ősembernek? Cikkünkben olvashat róla!

Mikor válhatott el a majom és az ember?

A fő kérdés, hogy minek tekintendő ez a csimpánz méretű főemlős: majomnak, mint azt idáig általában gondolták, vagy pedig - és itt jön az új hipotézis - a majmok törzsfejlődésétől már elváló időszakból származó előembernek. Kérdés, hogy a lelet már a csimpánzok és az emberek őseinek különválása előttről, vagy azt követő időszakból származik-e. Ebben a leletek fogazatának vizsgálata adhat választ: a majmok fogainak gyökerei erősebben különágaznak, mint az emberé, a kérdéses fogak pedig inkább emberi jellegzetességeket mutatnak. A kutatók véleménye is megoszlik abban, hogy előemberi jellegzetességeket mutató majomról, vagy majomjegyekkel rendelkező előemberről van-e inkább szó.

Az elmélet új megvilágításba helyezheti őseinket
Az elmélet új megvilágításba helyezheti őseinket

Az érvényes elmélet szerint az emberek és a majmok őseinek vonala 5-7 millió évvel ezelőtt vált el egymástól Afrikában. A mostani felfedezés ezt kérdőjelezi meg, a kérdéses leletek ugyanis 7,1, illetve 7,2 millió évesek. A tübingeni kutatócsoport feltételezése szerint a különválás tehát korábban mehetett végbe, mint idáig gondolták, és talán nem is Afrikában, hanem valahol itt, a Mediterráneum keleti térségében történhetett meg.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső